Български  |  English

Златното око

"Попово е за София това, което е София за Европейския съюз", ми каза един от организаторите на Четвъртия национален кинофестивал за операторско майсторство "Златното око" (26 - 29 май 2004) в памет на Димо Коларов.
Попово се намира в центъра на триъгълника Велико Търново - Русе - Шумен на територията на Търговищка област и на същото разстояние от Разград. В момента населението му е около 17 хиляди души. Тази малка община с удивителна настойчивост развива културата - поддържа редица танцови състави (включително "Северняче", трупа с много международни успехи зад гърба си) и певчески групи, домакин е на фестивали и хорови изяви. От 24 май до 10 юни - празника на града, няма ден без някаква проява. Сега в тези рамки се вмести и операторският фестивал, който преди се провеждаше през късната есен. На 16 ноември 2004 ще се навършат 80 години от рождението на именития им съгражданин Димо Коларов (оператор на филми като "На малкия остров", "Бялата стая", "Козият рог", "Капитан Петко войвода" и др.). По този повод е издадена книгата "Бате Димо", в която са събрани откъси от интервюта с него, спомени и изказвания на негови колеги и историята на фестивала.

Операторският фестивал се провежда на две години. За такъв период се натрупват достатъчно произведения и затова сега е имало селекция, допуснала 10 игрални и 21 документални филма. В програмата бе отделено място и за представяне на студентите от НАТФИЗ, НБУ, ЮЗУ Благоевград и Арт колежа в София. Така програмата е максимално запълнена. Все още обаче столичните съорганизатори (Съюзът на българските филмови дейци, Асоциацията на българските оператори и Националният филмов център) не съумяват да разгласят достатъчно добре сроковете и условията за представяне на произведенията и затова редица добри филми от последните години изобщо не са били предложени. Може би някои от утвърдените оператори смятат под достойнството си да участват в подобни надпревари...

Тази година Голямата награда "Златното око" получи Георги Николов за "Пътуване към Йерусалим", Иван Тонев - Специалната награда на СБФД и Наградата "Особен поглед" на Продуцентска къща "Одавижън" за "Пату", Емил Христов - Първата награда на Община Попово за "Под едно небе". С Наградата за дебют бе отличен Стефан Куцаров за "Шантав ден". Игрален е и студентският филм, който заслужи Наградата на филмова студия "Време" - "Трябва да ти кажа нещо" на оператора Крум Родригес. Отличените документални и научно-популярни филми са: "В ефир II" (оп. Светлозар Мареков и Румен Цлатинов) и "Модерни времена" (оп. Антон Марчев) - Наградата на "Бояна филм" ЕАД, "Вятърът на оголената луна" (оп. Цветан Недков) - Диплом на НФЦ, "Далечното пътуване към себе си" (оп. Валентин Гоневски) и "Никулден" (оп. Емил Жупов) - Наградата на БНТ, "Цената на птиците" (оп. Ярослав Ячев) - Наградата на UVT.

Специалната награда за цялостно творчество бе връчена на Виктор Чичов ("Случаят Пенлеве", "Спомен", "Следователят и гората", "Покрив", "Степни хора", "Жребият" и др.), който с право каза, че не смята творчеството си за цялостно и завършено.
още от автора


 
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”