Български  |  English
Във виенската Албертина до 29 август могат да се видят изложбите "Pop Art & Minimalismus, серийно мислене" и "Анушка Фисц, "Спи с мен"". Първата от тях се съсредоточава върху общите неща в попарта и минимализма. Макар че тези две важни течения в съвременното изкуство на 60-те и 70-те години преследват различни концепции, общото за тях е предпочитанието им към серийния метод. И двете освобождават рисунката от привидното й жанрово-специфично субективно пристрастие. Попартът и минимализмът преоткриват рисунката и печатната графика след десетилетия на упадъка им като художествени занаяти. Но за Уорхол и Чък Клоус, Полке и Раушенберг, както и за Сол Люит и Доналд Джъд, Ричард Сера и Агнес Мартин те вече не са средство за пресъздаване на интимност. Всички показани произведения са собственост на "Албертина"-та.

С фотоцикъла "Спи с мен" англичанката Анушка Фисц тематизира трудностите на днешната жена да се справя, често пъти едновременно, с различните си роли.
още от автора


 
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”