Български  |  English

Поредният скандал с министъра

На 22 април в Националната галерия за чуждестранно изкуство проф. Светлин Русев свика пресконференция, на която огласи тайнствените преговори на Министерството на културата с турската фирма MNG. Въпросните преговори са свързани с реализирането на "арт" проект, чиято цел е превръщането на НГЧИ в "художествен хотел и търговски център", съчетаващ хотел и музей в една сграда с общ вход.

В пресконференицята взеха участие още директорът на НГЧИ Георги Липовански, директорът на НХГ Борис Данаилов и заместничките на министъра на културата Бисера Йосифова и Анда Палиева.

На пресконференцията, въпреки отсъствието на министъра, станаха ясни няколко факта: първо, че г-н Абрашев и негов екип е гостувал в курорта Алания на разноски на собственика на турската фирма; второ, че е обсъждал в продължение на година предложение, което променя основно функцията на сградата, утвърдена от Министерския съвет; трето, че за разговорите с турската фирма не е уведомен никой - нито специалистите, нито обществото; четвърто, че на зам.-министър Бисера Йосифова и на Георги Липовански са предлагани подкупи; пето, че информацията за тези подкупи министърът е приел само за сведение. И т.н.

Отговорите на заместниците на министъра подсказаха за хаоса и неведението в това министерство и поставиха още веднъж въпроса около адекватността на неговото функциониране.

За нас обаче изниква още един въпрос: не е ли форма на подкуп едноседмичният курорт на български министър на разноски на чужда фирма, която има икономически интереси, свързани с неговото министерство?

Тук публикуваме встъпителните думи и въпросите, които Светлин Русев отправи към министъра на културата във връзка със скандалния проект.
още от автора
Светлин Русев


 
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”