Български  |  English
Греди Асса разказва себе си в изложбата, посветена на 50-годишния му юбилей. Картините изпълват пространствата на втория етаж на Националната художествена галерия с поетични фрагменти от неговия интимен свят. Заглавието "Автобиографично" е много подходящо за подобен повод, но етапите в живота на художника са представени не буквално, а философски. Греди Асса ни въвежда в своя съзерцателен свят - на картините-чувства, близки до виденията. Изложбата не е в духа на ретроспекцията, не е равносметка, може би защото това би означавало затваряне и своеобразен край, а все пак най-интересното винаги предстои, особено на такава възраст. Трите цикъла "Януари", "Автобиографично" и "Находки" подреждат мозайка от топосни, предметни и мисловни изживявания, а акцентът е върху месец януари, когато художникът е роден в Плевен. В началото на експозицията е поставен "ангелски" автопортрет в характерния за Греди Асса въздушен, но същевременно дълбок син цвят.

Всяка от показаните картини изразява част от трескавия темперамент на художника, който не му позволява да спре. В тях е истинският Греди Асса - неизменно различен, емоционален, предизвикателен...

Повече за изложбата очаквайте в следващ брой на "Култура".
още от автора


 
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”