Български  |  English

Осемте богини на Озон

8 жени

След "one woman show" "Под пясъка" с неотразимата Шарлот Рамплинг, сега най-екстравагантният издевател на френското кино Франсоа Озон се е разгърнал до 8 звезди от 3 поколения. (На свой ред актрисите до една се съгласяват да играят в "8 жени" преди всичко заради "Под пясъка".)

От посредствената криминална пиеса на Робер Тома от 60-те а ла Агата Кристи (в дома е "убит" Марсел и извършителят на престъплението е сред присъстващите съпруга, тъща, балдъза, сестра, две дъщери, камериерка и гувернантка) Озон е създал вълшебно стилизирана трилър-гротеска на нравите.

Това е първият френски филм изцяло с жени (Марсел се показва или в гръб, или отдалеч през прозореца), вдъхновен от "Жените" на Кюкър.

Затворено като време и място, действието от време на време прескача към ретроспекции-възстановки (пак а ла Агата Кристи), или пък се пресича от музикални интермедии с хореография на френски хитове от 50-те (както в холивудските филми от едно време).

"8 жени" е палаво обяснение в любов не само към осемте актриси, а и към старото френско (и холивудско) кино. Неслучайно филмът бъка от реминисценции, закачки и пародии (Даниел Дарийо (тъщата) например е играла майка на Катрин Деньов поне 5 пъти; в схватката, увенчана с целувка, между Деньов (съпругата) и Фани Ардан (сестрата) се намеква за конфликта им покрай Трюфо; недвусмислена е шегичката с Изабел Юпер (девствената балдъза) и ролята й в "Дамата с камелиите"; предизвикателните ботуши на Еманюел Беар препращат към "Дневникът на една камериерка" на Бунюел...

Носталгията си към "павилионното кино" и "Техноколор" Озон експонира чрез отказ от реализъм в името на цветовия пир. Старо злато, пурпурно, кафяво и всякакви тонове на зеленото в костюмите (вдъхновени от Диор и Ив Сен Лоран) и обстановката, създават усещането за декадентски разкош. Осветени директно, полуфронтално или контражур (според възрастта), актрисите наистина изглеждат богини (дори увеличената маса на Катрин Деньов е естетизирана а ла Мерилин Монро). А те, вдъхновени от тази свръхлюбов, отговарят на Озон с очарователна индивидуалност в ансамбловото съчетание (неслучайно осемте имат "Сребърна мечка" 2002 за женска роля). И това ако не е удар!

Настройте се за забава и не се дразнете, ако "8 жени" ви прозвучи на моменти инфантилно. Той е филм за луксозна разтуха.
още от автора


 
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”