Български  |  English

Уравненията на Бобе

                         


Оригинална отправна точка, богати теми, широк светоглед, качествена креативна визия и изящен вкус - всичко това дефинира творческото кредо на Самюел Бобе. Той е дизайнер от кръга на Джон Галиано, роден е в Руан през 1974 година, завършва средно образование с профил литература и изящни изкуства, учи мода в Ecole Dupererre de Paris, след което завършва световноизвестния Central St. Martin School в Лондон. Интересът му е насочен към мъжката мода, залагаща на удобството и сюрреализма. Първата колекция на Самюел Бобе е високо оценена на Hyeres Internetional Fashion Festival: провиснали панталони от туид и гофрирани сака от полар, ризи с абстрактни шевове, забавни картинки, скулптирани кожени аксесоари - всичко това сякаш привнесено от въображаемо пространство. Платовете са комбинирани така, че е трудно да различиш къде свършва блузата и къде започват панталоните. Върху всичко има изписани числа, типографски елементи и други знаци, които нямат очакваното хладно излъчване, а - напротив! - произлизат от произволни изчисления, уравнения, фактури, социални осигуровки, вдъхновени от най-необичайните срещи в градската среда.

Обръщам внимание именно на тази негова колекция, защото тя оставя трайни творчески белези, които с развитието на стила "Бобе" обогатяват и изграждат неговата духовна философия.

Колекциите му се разпространяват от M&L Harris във Великобритания и Renown Look в Япония. В Париж се продават в Gallerie Simone, в бутилка Chez Martin и в Goumangat.

Самюел Бобе гостува в България по покана на списание "1" с подкрепата на Allied Domecq. Вместо ревю Бобе ще представи чрез фотосесии най-новата колекция на прочутия британски дизайнер Джон Галиано, както и собствена колекция на страниците на изданието.

Ревюто би обхванало твърде малко публика, докато представянето на визиите на Галиано и Бобе в печатна медия усилва въздействието на колекциите чрез особения поглед на българските фотографи, графичните дизайнери, стилистите, моделите. Ето как да сме отворени към света е въпрос на желание, професионализъм, артистичност, качествена съвременна визия... и добър вкус.
още от автора


 
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”