Български  |  English

Отново смешен плач

Пресконференция за свободата на словото и печата се проведе броени дни след края на Пролетния панаир на книгата (23 май т.г., агенция "Балкан"), а думата взеха познатите с медийните си изяви Галин Йорданов и Константин Хаджиев от "Жарава 2002".

Повод за тяхната среща с журналисти е "вандалският акт" на Раймонд Вагенщайн, който на предпоследния ден от Панаира отишъл при Хаджиев с думите: "Събирайте си тези фашистки боклуци и ги махайте оттук". Според Йорданов, Вагенщайн погрешно имал предвид литературата, която "Жарава 2002" издава от година насам. Всъщност, като фашистки или националсоциалистически можели да се определят само четири книги ("Моята борба", "Борбата за нова Европа", "Фашистката революция" и речите на Гьобелс), но и те били исторически документи, а не пропагандни четива. Хаджиев (както сам обясни) като по-умен отстъпил и прибрал книгите от щанда, на който се помещавали четири издателства. Книгите на "Жарава 2002" продължили да се предлагат на други щандове (на книжарница "АБВ", например). На последния ден от изложението пък, по думите на потърпевшия Константин Хаджиев, "Агенти на ОФ-то извикаха ченгето": охраната на Панаира забранила на издателя всякакъв достъп до седмия етаж на НДК.

И двамата издатели застанаха зад мнението, че конфликтът между Вагенщайн и Хаджиев е етнически: "Евреин гони балканджия".

Галин Йорданов описа т.нар. вандалски акт като логична кулминация на масираната кампания, която се води срещу издателската дейност на "Жарава 2002" чрез "вербална мастурбация" в медиите. Главен организатор на тази кампания била еврейската общност в София. Етносите в България не били консолидирани, а проблемите идвали от липсата на книги, които да обясняват българския национализъм (освен "Чичовци" и творбите на Чудомир). Галин Йорданов предрече, че ако организаторът на следващия Панаир е турчин, той ще забрани "Време разделно". В момента Вагенщайн преследвал тотален контрол върху издаването на литература в България, а книжният панаир бил комерсиално начинание в ущърб на българската култура. С уговорката, че това е непотвърдена информация, Йорданов огласи клюката, че Асоциацията на българските книгоиздатели е спечелила "40 хиляди лева суха пара" от организирането на изложението.

Докато Галин Йорданов говореше, Константин Хаджиев съсредоточено четеше "Манифест на комунистическата партия" на Маркс и Енгелс, за да приведе цитат, който доказва, че евентуално възраждане на комунизма би било много по-опасно от актуализирането на фашистки идеи. "Крадецът вика: "Дръжте крадеца!" - така Хаджиев окачестви действията на изтъкнати представители на еврейската общност - "болшевишки агенти" - към него като издател.

Пресконференцията завърши с мрачни предсказания: "Ако днес някой си позволява да изгони книжар, утре какво ще стане?"; "Готви се някакъв произвол, диктатура."
още от автора


 
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”