Български  |  English

Трезв реализъм или благословия на фашизма? Читатели за статията на Василий Аксьонов Стига сме подвивали опашка- "Московские новости", бр. 40.

Статията на г-н Аксьонов е изпълнена със страх и омраза, за които няма рационално обяснение. Нужно е да се успокоим и да се опитаме да се споразумеем, в противен случай светът рискува да попадне в ада на войната всички срещу всички. В исляма, както и в християнството, може да се намери "теоретично" обосноваване на всяка практична политика. Да си спомним кръстоносните походи и инквизицията, да си спомним безкрайните войни на християните помежду им. Излиза, че сега ислямът преживява период на подем, защото все по-често тероризмът е облечен в мюсюлманска идеологическа "дреха". Но това съвсем не означава, че всеки терорист е мюсюлманин. Съзнанието на г-н Аксьонов е под въздействието на архаичната и страшна идея за "колективната отговорност", на която човечеството от памтивека принася безброй жертви. Тъкмо тази идея владее умовете на съвременните терористи, на които им е все едно кого убиват ("наказват"). Ако страните, смятащи се за цивилизовани, нанесат на свой ред мощен ответен удар, от който ще загинат невинни хора, с какво тогава тези страни ще се различават от терористите? Пази Боже (който и да е той!) от обявяване на война на целия ислямски свят, още повече, че голямата част от мюсюлманите за нищо не са виновни.
още от автора
Михаил Степанов


 
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”