Български  |  English

Картините лекуват

 Не искам да ви трогвам и предразполагам. Децата тук са весели, гледани и ухажвани. Необходим им е малко повече кураж и мечти за пълноценно бъдеще. Вече година един от трите най-хубави домове за отдих на бившето "Бивше" в Банкя зедно с меките мебели и скъпите килими е предоставен на стоте болни деца и 73-мана мекари, възпитатели и гледачи от втора клиника за диабет към Научния институт по педиатрия. И все пак нещо липсва в триединството, определено от американеца Жослин, като "колесница на здравето" - всекидневно е необходим инсулинът, коъто е животоспасяващ. Ако тона горчино признание се чуе от учени на европейско ниво, като проф. Дамянова, посветила живота си на съдбата на подобни деца, то става напълно ясно, че в условията на кризата липсата на това лекарство определя степента на нищетата.

Трийсет и девет годишният германец Волфганг Баум не познаваше никого в Банкя. Той просто търгува с картини и е наследил реномираната от десетилетия фирма "Николай унд зон", известна на художници и галеристи от Русия, Чехия, а вече от 10 г. и у нас. След Петър Лудвиг, който направи много за популяризиране на източноевропейското изкуство, в Германия се появиха и други познавачи с "възможности", но българското изобразително творчество остава все още непознат "експортен артикул". През февруари това беше преобладаващото мнение сред специалистите на изложбата "Съвременно българско изкуство" в галерия "Мултимедия", Кьолн. Двама не искаха да е така - галеристът Юрген Хуг и търговецът на картини Волфганг Баум. Още там те обявиха, че ще дарят 50 % от сумите при продажба на България за благотворителни цели. Повечено от творбите намериха своите любители, а вторите - своите немски марки. Волфганг Баум превърна 10 хил. марки в животоподдържащ инсулин и лекарства и пое към България.

Питах хер Баум какмо се е случило в изминалото време между срещите ни в Кьолн и Банкя. Имал е успешно участие със своите източноевропейски колекции в най-голямото световно изложение на галериите в Базел, с повече от триста клиенти - търговският кръг на "Николай унд зон", изложби в Цюрих и Люцерн, но най-вълнуващото събитие за него е срещата с децата в Банкя. Заради нея той е заключил десетте си къщи-депа в имението край Рейн, заобиколил е войната в Словения, изчакал е денонощните кервани в Румъния и е бдял в жегата над хладилника с инсулин.

"Оцеляването не е само сплотяване на семейството. Бих желал хората да надвият собствения си егоизъм. Ако кризисният период трае по-дълго, има опасност да се отрази зле върху морала на младите. Ще се опитам да заинтересувам и други артистични кръгове с икономическите проблеми на вашата страна. Нова е възможно и чрез картините" - ми каза на сбогуване Волфганг.

още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”