Български  |  English

Ответният удар

 
На 6 юли, петък, в САЩ започна действието на увеличението с 25% на митата за китайски стоки на обща стойност 34 милиарда долара. Америка наруши правилата на Световната търговска организация и започна най-голямата търговска война в историята.
Какво трябва да се направи сега?
Това не бива да се оставя без отговор. Китайската страна незабавно започна с ответните мерки. По думите на пресаташето на Министерството на търговията, КНР е обещала да не произвежда „първия изстрел”, но е била принудена да подготви ответен удар, за да защити интересите на своя народ и държава.
Първа особеност: Китай не е произвел първия изстрел, но автоматично парира удара.
Чуждестранните медии предполагаха, че Китай ще въведе мита за американските стоки първи поради 12 часовата разлика във времето между Китай и САЩ, но китайската страна с цялата си сериозност даде да се разбери, че няма намерение да дава „първия изстрел”. Причината е много проста – Китай не е активен провокатор и не дава удобни предлози на другите страни, но беше принуден да подготви ответен удар, за да защити своя народ и държава. Взетите от китайската страна контрамерки встъпиха незабавно в сила. Казана другояче, Америка започна да налага митнически тарифи, което извика ответната реакция на китайската страна.
Втора особеност: Китай е настроен много решително – китайските контрамерки са адекватни по мащаб и сила.
Според информацията, публикувана В САЩ, американските мерки този път са били насочени към китайски стоки, чиято обща стойност е 50 милиарда долара, и от 6 юли са въведени митнически тарифи върху стоките на стойност 34 милиарда долара. От своя страна, Китай е въвел контрамерки на същата стойност – 34 милиарда долара - ни повече, ни по-малко. Тръмп заяви вече, че в течение на следващите седмици ще бъдат въведени мита и върху оставащите 16 милиарда. В този случай Китай неизбежно ще отговори в същия обем. Освен това, този път САЩ въведоха 25-процентни мита, в отговор Китай също въведе мита от 25%.
Трета особеност: съчетаване на количество и качество, повече внимание към разрушителната сила.
Като се има предвид готовността на Америка да обложи допълнително китайските стоки при експорт на обща стойност 500 милиарда долара със 100 милиарда, каква ще бъде следващата стъпка? Отговорът на Китай е да приеме пълен комплект мерки, включващ както количествени, така и качествени инструменти за натиск – и този път те трябва да са еднакви по сила и мащаб. Ако обаче Америка непрекъснато ще увеличава „театъра на военните действия”, то и Китай, като оцени ситуацията, ще набляга на качеството и разрушителната сила на ответните мерки. Трябва да се има предвид, че интересите на САЩ в Китай не се ограничават само до китайския износ. От търговската война страдат и двете страни и е съвсем сигурно, че Америка няма да може да излезе от нея като победител.
Четвърта особеност: в търговската война е въвлечена не само китайската държава.
Пресаташето на Министерството на търговията на КНР разказа, че всички народи поддържат и разбират позицията на КНР, защото „който е справедлив, се ползва от широка подкрепа, а който е несправедлив, той се лишава от подкрепа[1]”. И наистина, Китай е принуден да нанася ответни удари, като защитава не само интересите на своя народ, но и общите интереси на народите от целия свят. Този път Америка върви срещу исторически наложилото се устройство на търговията, като нанася тежки вреди на световната верига на производството и създава заплаха за световната верига от доставки. В тази война са въвлечени твърде много невинни предприятия и хора, които в резултат от нея са пострадали силно. Китай се придържа към морални и нравствени принципи и затова със сигурност ще успее да получи още по-голяма поддръжка от другите страни.
Според някои мнения, безпрецедентната търговска война непременно ще окаже влияние на целия световен ред, към това сочат три неща:
Първо, това противопоставяне рано или късно трябваше да започне, при това не по волята на КНР.
Трябва да се каже, че в последните няколко месеца Китай показа своята искреност за предотвратяване на търговската война със САЩ и, удовлетворявайки американските искания, се опита да разшири вноса толкова, колкото беше възможно. Но да се съгласи на исканата стойност беше неразумно и, по думите на някои хора, това би могло въобще да унищожи китайската икономика. Китай повече не може да прави отстъпки.
Това обяснява и защо развитието на КНР не може да върви през цялото време гладко, на пътя му винаги ще има различни заплахи и предизвикателства. Сега трябва да отхвърлим всякакви илюзии. КНР вече е втората световна икономика, подобно „бойно кръщение” трябваше да се случи рано или късно – и не по волята на Китай.
Второ, Америка ще заплати твърде много и в крайна сметка ще се върне към рационалните позиции.
Погледнати отстрани, САЩ са много мощна страна, но зад нейната сила се крие пренебрежение към международните правила и тревога от бързото израстване на Китай. Това се проявява в ред нерационални постъпки. Както каза пресаташето на Министерството на търговията на КНР, Америка започна война с целия свят, включително и със себе си, защото определена част от стоките, обложени с митата, се произвеждат от американски предприятия в Китай. Американските медии вече съжалиха, че първата жертва на търговската война, започната от Тръмп, станаха тъкмо американци. Неотдавнашното бягство от САЩ на Harley-Davidson в отговор на нежеланието на Тръмп да спре търговската война показа колко голямо е влиянието на тази търговска война върху американските предприятия. Америка не може да стане победител в този конфликт, а вътре в държавата ще започнат остри противопоставяния по този въпрос. Можем да се надяваме, че САЩ ще платят прекалено много и като резултат ще се върнат към рационалните позиции.
Трето, Китай се придържа към морални и нравствени принципи и е уверен в силата си.
Няма какво да говорим за разликите между Китай и САЩ – възраждането на Китай все повече разкрива нашите слабости. Но след 40 години политика на реформи и откритост, Китай вече не е невежа. Търговската война без съмнение ще му струва скъпо, но ние със сигурност ще издържим този удар заради дългосрочните перспективи. И което е по-важно, КНР има преимущество като режим, като пазар с огромен потенциал, диверсифицирана икономика, а и непоколебима решимост да продължава с реформите и откритостта. Може да се каже, че ние се чувстваме доста уверено в този икономически конфликт. Нещо повече, ние се придържаме към моралните и нравствени принципи.
През лятото на 2018 година може да настъпи важен прелом в световния ред. Провокацията на Америка, разбира се, е проблем и криза, но китайците са народ, който превръща изкусно кризата в нови възможности.
Ако гледаме от позитивна гледна точка, няма да видим нито силен натиск, нито решителни мерки. Реализацията на още по-големи по мащаб реформи и откритост е най-добрият подарък за четиридесетата годишнина на тази политика[2] и нашето магическо средство за победа в тази търговска война.
Такова развитие Тръмп със сигурност не очаква.
Сащ продължават да си мерят силата и пренебрегват стратегията. Днес Китай съвсем не е онзи Китай отпреди сто години.
Гуанча (http://www.guancha.cn/)
6 юни 2018
 


[1]Китайска поговорка.
 
[2]Дън Сяопин започва реформите в Китай през 1979 година.
 
 


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”