Български  |  English

Фестивален успех на
Драгостин фолк национал

 
Неотдавна завърши Московският пасхален фестивал. Тази година мащабният международен форум, създаден и ръководен от Валерий Гергиев, проведе Седемнадесетото си издание.
Равносметката в цифри: 32 дни, концерти в 132 града в Русия, 55 симфонични концерта, 75 хорови концерта, 26 концерта от камерната програма (на солисти от Академията за млади оперни певци към Мариинския театър) и над 40 звънари от Беларус, Германия, Латвия, Русия, Украйна и Финландия, които реализираха 50 концерта в исторически и съвременни храмови камбанарии.
Голяма част от концертите на фестивала са благотворителни - в домове на ветерани, градски болници и детски домове, като това дава възможност изпълненията на световни звезди да се чуят и от онези, които не могат да отидат в концертните зали.
Своеобразна кулминация на Московския Пасхален форум бяха две събития – хоровият гала концерт на 6 май в знаменитата зала „Чайковски“, в който взеха участие шестте най-изявени формации, сред които и българският хор „Драгостин фолк национал“, и заключителният симфоничен концерт на оркестъра на Мариинския театър, дирижиран от Валерий Гергиев на сцената на Голямата зала на Московската консерватория.
В Москва, може би точно заради известните отлики от византийската „линеарна монодия“ и църковнославянските текстове, „Верските песни“ на Стефан Драгостинов заради балканската мелодия и ритъм имаха отклик сред руската публика. Кодираните в песните истории, молитви, архаични благословии, заклинания и благодарности към Бога бяха уловени. Макар и разнолика, аудиторията усети заряда и мнозина от зрителите се превръщаха в част от „Драгостин фолк национал“, неусетно полюлявайки се, „опрени“ на песента.
Като част от наситената програма на фестивала, българският състав изнесе самостоятелни концерти в руската столица, в храм „Вознесение Господне“, в Троицкий храм в подмосковския град Раменское, посрещнат с благословия от настоятелите игумен Никодим и отец Константин. Московската серия от концерти на „Драгостин Фолк Национал“ завърши с участие в програмата на галаконцерта в зала „Чайковски“.
Пет нови заглавия от специално създадените за Московския фестивал „Верски песни“ представи „Драгостин Фолк Национал“ в претъпканата зала „Чайковски“. Невероятната акустика отрази химновото тържество от звуци на песента „Света София“!.. След ефирната великденска балада „Ликуйте люде, Христос воскресе“, се втурна ведрата евангелска притча за „Свети Петър пред райските порти“ - водовъртеж от стремглави ритми: от 5/16 до 15/16! Другите две премиерни творби са от шопския регион; взряната в небето безмензурна самоковска песничка „Богу се моли девойка Яна“ и „От Витоша по-високо“ – в тази песен участва и инструментален ансамбъл: кавал, гайда, гъдулка, тамбура и тъпан. Стефан Драгостинов е доказан майстор в изграждането на репертоарна драматургия. След шопския „звуков щурм“, формацията отново обърна взор към „нюансите на тишината“, като изпълни на бис „Радуйся, Дево Богородице“ - искряща молебствена мелодия, заимствана от старинен тракийски напев.
Десислава Георгиева
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”