Български  |  English

Румен Петков (1948 - 2018)

 
Месеци след като закръгли 70, си отиде Румен Петков - един от най-прославените български/американски аниматори. Режисьор е на много филми, сред които „Алтернатива”, „Женитба”, легендарната телевизионна поредица от 80-те „Приключенията на щъркела Чоко и жабока Боко”, любима на деца от разни поколения. Сред многото му отличия са Голямата награда от фестивалите във Варна и Отава, както и единствената българска „Златна палма” от Кан (заедно със Слав Бакалов) за „Женитба”.
През 1990 Румен Петков замина за Холивуд. Той е един от режисьорите на световноизвестните анимационни сериали „Джони Браво“, „Крава и пиле“, „Лабораторията на Декстър“, „Майк, Лу и Ог“, „Новото шоу на Уди Кълвача“ и „Приказки за Том и Джери“. Преподаваше анимационна режисура в университета CALARTS. Напоследък идваше у нас почти всяка година във връзка с международния анимационен фестивал „Златен кукер-София”.
През 2003 имах щастието да го наблюдавам как общува със студенти по време на работилницата си на „Златен кукер” – благо, остроумно, равнопоставено, мъдро. Забележително. След това си поговорихме и той ми сподели за началото: „Дълго време анимирах, докато най-сетне по-възрастните се примириха, че ще бъда режисьор. А за да ме назначат, трябваше да имам висше образование. И бях принуден задочно да уча българска филология. Но и на нея съм благодарен, защото опознах световната литература. И така, през 1974 дебютирах и започна одисеята ми с много филми, много, много... През 1978 получих първата си Голяма награда от Варна за „Алтернатива”. След това вече и Господ не можеше да ме спре”.
Освен талантлив режисьор, Румен Петков бе изключително ведър.
Поклон! 
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”