Петък, ранна утрин ( телевизия), брой 21 (2945), 01 юни 2018" /> Култура :: Наблюдатели :: Ник Щайн – пророкът на <i>долу-горе истината</i>
Български  |  English

Ник Щайн – пророкът на долу-горе истината

 
Ник Щайн се завърна в студиото на „Евроком“ с предаването „Четвърта власт“. Не сте длъжни да помните какво е това „Ник Щайн“, така че да ви подсетя накратко. През 2003 г. Ник Щайн води предаването „От телефон до микрофон“ в програмата на една кабелна телевизия. То е емблематично със своето безсмислие, с грубите си квалификации и обиди към определени групи от обществото и е едно от нароилите се предавания, в които водещите „искат да чуят народа“ – тогава с материали на телевизионния пациент работят Неделчо Михайлов, Юлиан Вучков, започва и авторското предаване на Милен Цветков. Говорещият на развален немски с български нотки Щайн обаче се превръща в повод СЕМ да предприеме за първи път най-крайната мярка срещу една телевизия. През ноември 2003 г. Райчо Райков, Маргарита Пешева, Тома Иванов, Лилия Райчева, Ана Хаджиева и Мария Стефанова гласуват за спирането на телевизия „Ден“, в чиято програма се излъчва предаването. Аргументът е, че „предаването на Щайн внушава етническа нетърпимост“. Тогава против да отговарят с радикализъм на радикализма са Георги Лозанов, Юлиана Тончева и Стефан Димитров. През 2009 г. ВАС отменя решението на СЕМ, съветът не обжалва, но и вече нищо няма особено значение. През това време журналистите в спряната програма „Ден“ търсят заплатите си от управителката на „Юниън телевижън“ Денка Иванова, но няма кой да им ги даде.
В телевизия „Ден“ при създаването й главен продуцент е Бойко Станкушев, програмен директор е Теодор Янев, а главен редактор на новините – Уляна Пръмова. Най-напред там започват „Памет българска“ на Божидар Димитров и „Междинна станция“ и „Сблъсък“ с Иван Христов и Андрей Арнаудов.
Ник Щайн обаче не е емблема на цензурирания журналист, а емблема на подмените в българския ефир. През 2004 г. от телевизия „Ден“ обясняваха, че предаването е излъчвано в програмата на телевизия с името „Ден“ – Търговище, която не била на „Юниън телевижън“ АД, а на „Кейбъл България“ АД, където водещият се е преместил два месеца преди санкцията на СЕМ. Само дни, след като телевизия „Ден“ беше спряна от СЕМ, немският българин Ник Щайн вече водеше същото предаване, със същото име, но в телевизия СКАТ. От СКАТ тръбяха, че не се страхуват от СЕМ и че договорът на Щайн е за две години. Но след няколко месеца, през януари 2004 г., Ник Щайн сам спря предаването си, като обяви, че това е знак на протест срещу преизбирането на Райчо Райков за председател на СЕМ. Ако не знаехме кой е Ник Щайн, това даже щеше да звучи като смела журналистическа постъпка, защото изборът на Райков през 2004 г. беше спорен. Единственото, което знаем със сигурност, е, че Ник Щайн не прави журналистика. Подобно на много други лица в телевизионния ефир. Той, въпреки че е немец, се възползваше от нуждата на хората да се чувстват част от българското мнозинство, а тая „студена медия“ телефонът им дава възможност да го изразяват на глас. Обаждащите се се упояват от повторяемостта на техните „лични мнения“, а Ник Щайн стои на екрана като увеличително стъкло на усещането им, че не са изолирани.
През 2010 г. Щайн вече беше с клеймото „мошеник“ и с няколко подозрения за измама като радио и тв водещ. Повече за този му период виждаме в текста на Георги Савчев http://www.kultura.bg/bg/print_article/view/16650.
За да се прероди отново през 2011 г. в интервю за „Нова тв“, когато днешният началник на кабинета на Румен Радев Иво Христов водеше за кратко. И в „Нова тв“, и после при Люба Кулезич по ТВ7 Ник Щайн гърмеше с пророческите си видения, че Алексей Петров ще бъде убит, че самият Щайн след излизането от студиото също ще пострада заради ценна папка от ДАНС, с която разполага. После през 2012 г. се появяват три предавания на Ник Щайн „Четвъртата власт“ по телевизия BGTV. Водещият сега не обясни какво му се е случило, а само „едно, второ, трето за името на предаването“ и че четвъртата власт бил народът. Даже в първото предаване по „Евроком“ се закле: Искам да давам възможност да са обърне това предаване във ваш‘та полза. Вие, уважаеми зрители, вие, български народ, да сте първата власт. Никога няма да се предавам на нито една българска партия. Ник Щайн обеща да прави „елегантна разследваща журналистика“. Ако се чудите какво е това, пейте си песньовка на „Modern Talking” и ще ви мине мерака да разберете. В първото издание на „Четвъртата власт“ гостуваха двама души, които се представят за диско групата, но Ник Щайн обясни, че групата не съществувала вече 20 години и това са Modern Talking reloaded”. Ей това е същността на предаването „Четвърта власт“ – не че някой лъже, но винаги има нещо, което се представя за нещо друго. Например, във второто предаване Ник Щайн говори за папка от Държавна сигурност, която притежавал (май имаше предвид ДАНС), на екрана се вижда папка в ръцете на жена. Ще речеш, че папката ще бъде показана. Но гостенката в предаването стиска през целия един час тази папка и не показа нищо от нея. След това Ник Щайн редуваше мнения на случайни зрители по телефона, които ту говореха как хората в затворите не са на хотел, ту обясняваха какво е депо „вълча усмивка“ в затворите в Ловеч и Белене сега. Според Щайн, във всички затвори са забранили „Евроком“ и затова не се обаждал нито един затворник.
Така Ник Щайн се завърна като пророк на истината и по-точно - на „долу-горе истината“. Но пък такива емблеми на телевизионното пророкуване са добър тренинг за зрителите да се научат на кого да вярват.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”