Български  |  English

Естетически и духовен максимализъм

 

Напусна тялото си един велик дух. Дух, обзет страстно от вярата в мисията на изкуството. Светлин Русев напусна физически този свят, но неговата духовна проекция в миналото, настоящето и бъдещето на българската култура е толкова дълбока, че устойчиво ще работи, изгражда, утвърждава като висока, непосилна мярка своя естетически, нравствен и духовен максимализъм.
Светлин Русев беляза със своето артистично и интелектуално присъствие последните 60 години от българската култура. Като художник, остави огромно по своя пластичен заряд и духовен обем творчество – мащабно, монументално, епично с дълбокия си хуманен патос.
Не познавам друг човек, така страстно и дълбоко проникнал през пластическата плът на картината в духовната тъкан, в тишината на човешкото, в драмата и героиката на неговото достойнство. Светлин Русев познаваше цялото българско изкуство по имена и по произведения, като историческа съдба и сложни процеси, воюваше за неговата истина. С огромната си енергия и дълбока убеденост в мисията си, изгради институционална защита на художествения процес по времето на естетическото късогледство, ограниченост и идеологическа стагнация на социализма. В новото време страстно воюваше с девалвацията на стойностите, с рецидивите на масовата култура, с безотговорността към духовната ни памет.
Големият урок на Светлин е в битката за смисъла на изкуството като носене и пазене на истината за живота, като непосилна цел и цена на истината за изкуството.
Дълбок поклон, Майсторе!
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”