Български  |  English

Кои сме наистина?

 

Приех да напиша този текст. Знаех, че ще е трудно, но не чак толкова. Да събереш Светлин в една страница сред потискащия звук на нападащите лешояди е задача за по-силни души.
Искам да мисля за Светлин. Да му отдам почит. Да бъда смирена. Да се обърна към себе си. Да се изолирам от околния шум. Да пренебрегна чуждите гласове.
Но не мога. Радостните възгласи след кончината му превземат съзнанието ми. Крещят, дрънчат и пируват. Заглушават мислите с неуместно злорадстване.
Сигурна съм, че Светлин се надсмива и над тази ситуация – имаше чувство за хумор и самоирония.
Така че, този текст е колкото за него, толкова и за нас. Можем ли да понесем фигури, които са по-големи от личните ни хоризонти? Можем ли да ги приемем с всичките им положителни и отрицателни качества, с победите и грешките им? Можем ли да обхванем свършеното, което е по-голямо и от най-смелите ни представи и стига за много животи?
Светлин няма нужда от тези редове. За него ще се пише тепърва. Ще се види и хубавото, и лошото. Мащабът е голям, съдбата е благосклонна, но и противоречива.
Ние имаме нужда от Светлин – дори и за да ни накара да измерим собствения си ръст. Да проверим докъде стига взорът ни. Колко надълбоко можем да навлезем в проблемите и в случващото се около нас. Можем ли да се отстраним от злободневието и да прозрем докъде се разпростират собствените ни възприятия. И от каква камбанария съдим.
Мащабът на Светлин не е за дребни души. Силата му смазва бездарните и безхарактерните. Културата, познанието, отвореността към новото е напълно чужда на мнозина. Дисциплината, волята за работа, всеобхватността на мисленето са далечни понятия за хвърлящите камъни.
Тъжно е. Тъжно е, че Светлин го няма. Тъжно е, че много хора ликуват и оправдават празното си съществуване и житейски провали, като сочат с пръст един единствен човек. Бог ще прости на Светлин. Дано е толкова щедър, че да прости и на тях.
Врагът го няма. Сега най-после е време да видим кои сме наистина.
 
26-27 май 2018 г.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”