Български  |  English

Шведската академия
в процес на обновяване

 

В средата на април Шведската академия започна процес на обширни реформи. Изпълняващият ролята на постоянен секретар Андеш Улсон казва за Шведското обществено радио, че от Академията са наели експерти в различни области. Преди всичко, става дума за хора с правна компетентност, което ще помогне да се преразгледат правилата за конфликт на интереси и за поверителност.
В четвъртък, 17 май, Академията представи кризисен план. Според него, две работни групи се занимават с развитието й. Една от тях работи по набирането на нови членове. От 8-те члена, които са напуснали Академията, четирима не са подали официално молба за напускане. Академията се надява, че сега те ще се върнат на работа. Според Андеш Улсон, настъпило е време за помирение. Пред в. „Дагенс Нюхетер” той потвърждава, че вече се обсъжда избирането на нови членове. Според информация на в. „Експресен”, се очаква процесът по попълването им да бъде завършен до края на май.
Улсон не иска да коментира тези данни пред в. „Дагенс Нюхетер”, но казва, че обсъжданията ще се “ускорят“ и че все още не е ясно колко време ще отнеме, преди да могат да се обявят новите имена.
 
Стокхолм, 19 май
(по материали от шведските медии)
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”