Български  |  English

Христина Ангелакова (1944 – 2018)

 

Тя бе разностранна личност в нашия концертен и оперен живот. Бе толкова дейна и енергична, сърцата, че вестта за смъртта й дойде изненадващо.
Кариерата й на оперна певица не е дълголетна, но е изпълнена с бляскави моменти – и в Миланската скала, и във всички големи оперни театри на Италия. Както и в авторитетните оперни къщи на Берлин, Брюксел, Виена, Москва, Санкт Петербург, Будапеща...Пяла е с всички световни имена от нейното поколение. В един етап от кариерата си тя е едно от тези имена. За артистичните й изяви на сцената на Софийската опера повече от 20 години би било достатъчно да се спомене нейната Изабела от операта „Италианката в Алжир” (Росини), но също и Кармен, Улрика, Амнерис, Сантуца, Марфа, Азучена. Участваше и в български заглавия, като „Саламбо” на Веселин Стоянов и „Хан Аспарух” на Александър Райчев.
Ангелакова се посвети на оперното изкуство и като директор на Софийската опера, пост, който тя заемаше от 2001 до 2004 г. От 1985 година е ценен педагог в Музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров”. Последното й значително творение е фестивалът „Моцартови празници в Правец”, който бе, за съжаление, последното свидетелство на любовта на певицата към вокалната култура, към музиката.
Поклон пред паметта й!
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”