осветли журналистите" /> Култура :: Изборът на "Култура" :: ТВ арестът на Иванчева <br>осветли журналистите
Български  |  English

ТВ арестът на Иванчева
осветли журналистите

 
 
Думите са всичко. Те светят повече от банкнотите.
Десислава Георгиева, репортер на „Нова тв“, понечи да задава въпрос:
 - Виждаме кметицата…
Иван Гешев – ръководител на Специализираната прокуратура:
- Не виждате никой. Мираж е.
Прокуратурата искаше да видим, че си е свършила добре работата, провела е добре описа на банкноти и ареста… И пак се намериха хора да кажат, че арестът бил станал ден, преди кметицата на „Младост“ да даде пресконференция за проблеми със закон, който ще унищожи зелените площи в района й, и да поиска вето от президента.
Във вторник, 17.04. кметицата на район „Младост“ Десислава Иванчева и зам. кметицата Биляна Петрова бяха задържани с белезници и арестът продължил около 10 часа. Когато специализираният орган за борба с корупцията КОНПИ го започва, движението до Спортната палата и Министерството на спорта е блокирано.
Телевизиите трябва да удостоверят, че борбата с корупцията не е мираж. Но журналистите все още имат право да питат и да разсъждават. Всеки полицай, който се почесваше по време на ареста или говореше по телефона, веднага беше извеждан лично от сътрудник на Гешев. Движенията в кадър бяха като режисирани.
Всички телевизии допуснаха грешката да показват лицата на задържаните, но всъщност, техните лица бяха изложени на показ от прокуратура и полиция. А КОНПИ е добре да пази и лицата на хората, които работят в нея. Това не отменя отговорността на журналистите. Само че променя смисъла на ареста, защото той не е доказване на вината на някого.
Видяхме белезниците, видяхме столевки, които една служителка на прокуратурата изважда от една служебна кола и почва да брои. И пак телевизиите ни показаха как броенето на парите след часове беше преместено в сградата на Министерство на спорта… защото заваля. Всичко друго може да спре КОНПИ – градски транспорт, движението по улиците, хората на тротоара, миражите на медиите, но проливния дъжд – няма как.
Имаше журналисти, благодарение на които чухме извиканите от Иванчева думи час по-късно: Намериха пари, нямам адвокат от 1 часа. След това видяхме по БНТ, bTV и „Нова тв“ полицайка да посяга към устата на задържаната с ръка, за да й попречи да говори на журналистите. Липсваше й само лепенка…
Хората във фейсбук, толкова активни винаги, при този случай изглеждат замръзнали. 4 часа никой не е снимал нищо с телефона си. Пълно видеомълчание. Или записите ще се появят по-късно? Арестът на Иванчева е изцяло оставен на медиите. И те изиграха своята роля.
Най-напред там наминава Антон Тодоров, водещ предаване по тв „Европа“. В профила си във фейсбук съобщава каква е сумата на подкупа. След това Канал 3 излъчва директно ареста, превърнат в зрелище. Народът е осветлен как работят институциите, на които плаща заплатите с данъците си.
Както бе казал преди година някъде премиерът Бойко Борисов по повод акции на прокуратурата: искате румънски модел, ето ви го. Всяка сутрин трябва да се почва с един арест – така пък каза, когато всички медии ходеха по следите на прокурори в държавните агенции. Медийните присъди са издадени.
Посредник в приемането на подкупа също се оказа медиен персонаж. От прокуратурата посочиха Петър Дюлгеров, бивш кмет, сега водещ в телевизия „България 24“ на предаването „БГ патриот“. От телевизията обявиха, че не е редно такива личности да са водещи и изтриха предаването от паметта си. Нищо чудно да го поканят в тв „Европа“. Там прибират всички, които са прокудени от други телевизии.
Арестът на Десислава Иванчева показа, че все още има надежда за журналистиката. Има медии като Канал 3 и „Европа“, които обслужват... Но има и журналисти, които предават това, което виждат, поне в първите си репортажи.
Във вторник в емисията на „Нова тв“ видяхме как репортерката Десислава Георгиева се опита да си върши журналистическата работа – да зададе въпрос на представител на институцията. След това започна сериалът с версиите в нощните часове, когато в „Часът на Милен Цветков“ Сашо Диков каза да не вярваме на Иван Гешев, а адвокат Марин Марковски обясни, че щял да се сбие с полицаите, ако някой не го бил допуснел до клиент. След това пък стана още по-едностранчиво, тъй като гостуваше Владимир Каролев в ролята на загрижен по всеки един въпрос гражданин. Той обяви, че Иванчева, според него, е „неадекватен кмет“ и че е „виновна“. Нора Стоичкова, която написаха, че е журналист, също каза, че клони натам. Едно от доказателствата на Каролев е, че се е пипала и по носа със светещите ръце.
Огледът пред Министерството на младежта и спорта в София продължава вече пети час, предаде репортерът на БНТ Явор Симов.Имаше телевизии, които уважиха молбата на специализираните органи да не пречат. На другия ден в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът Екатерина Захариева, която е бивш правосъден министър, обясни, че се е стигнало малко по-далеч в показността на ареста. Вследствие на това правителството беше смъмрено от главния прокурор. По-телевизионна демонстрация на разделението на властите не може да има.
още от автора


1 - 26.04.2018 18:44

Попова? Още 13 пъти?
От: Петър С. Д.
Четях Попов в КУЛТУРА, един Павел, дюлгерин някакъв; лесно ми беше. Сега пък ПОПОВА се е появила от известно време та се налага да я чета и нея - докога ли?
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”