Български  |  English

Лиляна Дичева (1928 - 2018)

 

Художничката Лиляна Дичева беше известна със своите експресивни портрети и фигурални композиции с образите на исторически личности, велики творци, литературни герои, но и характерни типажи от съвремието. Ботев, Левски, Хамлет, Вагнер, Моцарт...присъстваха едновременно в пространството на картините й, сякаш за да подчертят, че между историческите персонажи и персонажите, създадени от творческото въображение няма разлика. Всички те са еднакво реални герои на духа.  
За Лиляна Дичева творчеството беше призвание, на което не може да се устои. Самата тя следваше своето призвание без колебания до края.  
„Бог май е художник....Интересно ми е да си представям как и Бог се забавлява да ни създава - по равни математически схеми да си създава различни характери, различни човешки съдби... Понякога е доста жесток и заличава това, което не му харесва! Бог е художник!Творец трябва да стане само онзи, който не може другояче.”
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”