Български  |  English

Трима членове напускат
Шведската академия

 
На 6 април трима членове на Шведската академия, която избира лауреата на Нобеловата награда за литература, обявиха, че ще се откажат от местата си в престижната културна институция.
Известният писател Клас Йостергрен бе първият, който обяви решението си да напусне. Той направи това в писмо до вестник „Свенска Дагбладет”.
“Шведската академия има сериозни проблеми от дълго време и сега се опитва да ги разреши по начини, поставящи неясни съображения пред собствения й устав, което е предателство към основателя на Академията и нейния най-голям патрон, и също и към задачата да представлява талант и вкус. Затова избрах да не участвам повече в дейността на институцията. Ставам от масата, извън играта съм”, пише той в писмото.
Часове по-късно друг член, Шйел Еспмарк, който заема място в Академията от 1981 г., обяви, че също напуска институцията.
“Интегритет е същността на Шведската академия. Когато водещи гласове в Академията поставят приятелството и други нерелевантни съображения пред отговорността за този интегритет – тогава не мога повече да участвам в работата й“, пише той в съобщение до шведския вестник „Дагенс Нюхетер”.
В петък следобед бившият постоянен секретар, историк и писател Петер Енглунд, също реши да напусне мястото си в Академията. В обявление, публикувано в блога му, той пише, че в рамките на Академията има разделение, където действията на постоянния секретар Сара Даниус по повод на дълбоката криза са срещнали вътрешна критика.
Петер Енглунд е член на Шведската академия от 2002 г. и е постоянен секретар между 2009 и 2015 г.
През последните няколко месеца Шведската академия беше разтърсена от криза, след като Дагенс Нюхетер разкри, че 18 жени обвиняват мъж, който е в тясна връзка с институцията, в сексуално насилие и тормоз. Академията прекъсна връзките си с въпросния мъж, който е художествен ръководител на културен център в Стокхолм, който ръководи със съпругата си, член на Академията.
След като обвиненията бяха разкрити, адвокатска кантора извърши разследване на всеки един от членовете на Академията за връзките му с въпросния мъж. Според източници на Дагенс Нюхетер, разследването е приключило и е представено на членовете на Академията.
 
Дагенс Нюхетер, 6 април 2018
От английски Елица Иванова
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”