Български  |  English

Хвани Коритаров, та удари Тодоров

 

Изданието Club Z, а не директорът на БНТ, съобщи, че спират предаванията „Светът е 7“ и „Плюс това“ заради нисък рейтинг. На мястото на предаването, водено от Георги Милков и Милена Цветанска в събота, ще бъде излъчвано „Денят започва с Георги Любенов“. Така две сутрини е гарантирано време за българска политическа естрада. Досега промените в програмната схема, които вече шест месеца не са видими, се изразяват в „свалянето“ на предавания и в създаването на предаване като „#Европа“, което засега разказва по-скоро за бюрокрацията й, а не за проблемите й, кризите и развитията й. Например, можем да видим портрет на председателя на Европейския съвет Доналд Туск. С добре монтиран колаж от негови изказвания, които представят работата му на политик-мечтател, управляващ утопията Европа. Но в кое предаване ще анализират процесите в Словакия, Чехия, Полша, Унгария? Къде ще се занимават с протестите в Полша срещу промените в законодателството, които превръщат жените в раждащи машини за справяне с демографския срив. „Претопяването“ на нацията е мантра, на която жените в Полша отговарят с телата си на площада. Ако гледаме новини, римският папа е либерален човек, който мисли за бежанците, за бедните, за страдащите, за фалшивите новини… Само да не бяха жените в Полша.
Картината на света става още по-ограничена, ако разчитаме на търговските оператори с политически предавания в програмите си. Телевизиите-партии „Алфа“, СКАТ, „България 24“, „телевизията на народа“, както се представя Канал 3, „Евроком“ (телевизията, в която съжителстват политдиджеи като Юлиан Вучков и Николай Бареков) и „Телевизия Европа“, ръководена от Георги Харизанов от Центъра за дясна политика, са тези „алтернативни“ източници на информация за света и за страната.
Телевизия „Европа“ може спокойно да се назове телевизия „Реакция“. Процедурна реакция в полза на управляващите. Всяко от предаванията уж поставя някакви въпроси за дебатиране, но реакцията на участниците винаги е една и съща, независимо какъв е въпросът. Самият Харизанов води предаване „Реакция“, в което една част от хората говорят от позицията всички сме били бригадири, други – от позицията аз съм монархист, а третият е Харизанов. Той оборва всеки, който смята режима на Тодор Живков за успешен, със следния аргумент: Ако ме овластите, и аз мога да построя с доброволен бригадирски труд всичко. Не го правете! В „Телевизия Европа“ всички са съгласни със себе си и това най-добре бе изразено от Иво Беров, който възкликна – ние тук, някакви си, сме съгласни, но обясни, че няма политически субект, който да ги представлява.
И Антон Тодоров води предаване, в което се бори с всички мислещи, че България по времето на комунистическото управление е била добре. Нарича въображаемия си опонент „аланкоолу“, „драскач по форумите“, „куха глава“, по-рядко говори и на „костоваците“. Въобразява си, че нанася ъперкъти и праща в нокдауни зрителите, „тежкия хор заблудени“, които не са на неговото мнение; и непрекъснато призовава някой да излезе и да каже: тоя документ не е истински, а водещият да му завърти един мейл и да му покаже автентичния печат. Но никога никой не излиза да му казва нещо за документите. А това вбесява Тодоров и се налага сам да се хвали, като обикновено завършва предаването си така: Говорителят на истината е в телевизия Европа.
В „Телевизия Европа“ светът е толкова малък, че водещият на предаването „Документите с Антон Тодоров“ сяда като гост в предаването „Свободна зона с Георги Коритаров“. Бившият депутат от ГЕРБ, напуснал парламента, след като не оглави комисията по досиетата, е поканен в качеството му на човек, който е отдаден на четенето.
Коритаров е поканил Антон Тодоров като гост, за да представи книгата „Възход и падение на Третия Райх“ от Уилям Шайрър. Минута, след като започна предаването, чухме от водещия Коритаров, че който прочете тази книга, ще му се отвори един богат хоризонт за аналогии. В следващите минути Антон Тодоров пък искаше да ни каже, че и той е като Шайрър - непрекъснато работи с документи. Тая книга, обясни бившият политик и настоящ водещ, е антидот на фалшивите новини. Ще рече човек, че проблемът на Третия Райх е производството на фалшиви новини.
Коритаров изтъкна, че Тодоров бил русофоб N 1 в държавата, а той – русофоб N 2. Може и да греша кой беше кокошката и кой – яйцето, но се разбра, че има двама топ русофоби в държавата. Малко ли е, много ли е... Предстои да се разбере.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”