Български  |  English

Войната на образите

 

Близо до Братислава беше убит 27-годишният репортер Ян Куцияк и неговата приятелка Мартина Кушнирова. Словаците имат своя „Шарли Ебдо“, без да има война на световете, религиозни фанатици, джихадисти, които не разбират, че журналистиката и карикатурата са цивилизационната кауза на европейската цивилизация. Убийството рисува силуетите на фигури в италианската мафия и в словашката държава, които използват законодателството на ЕС за данъчни измами. След трагичното събитие в Словакия, никой не излезе да съобщи, че убийството на човек заради думите му е посегателство над цивилизационния ни избор.
Никой в България не каза, че когато италианската мафия застрашава свободата на словото в която и да е европейска държава, най-нормалното нещо е го да защитим. Словакия се оказа твърде далеч.
В този момент нашите медии си имаха друга работа – да сключват сделка. Но дори не те, а чешката „Лидове новини“ показа какво е мястото на Гинка Върбакова в сделката за ЧЕЗ. Притежаваната вече от чешкия собственик Петър Келнер българска „Нова тв“ излъчи „ексклузивно“ интервю с Гинка Върбакова, но това не беше журналистика. Беше нейно представяне пред обществеността в купената преди седмици от чешка фирма „Нова тв“ и дотам.
„Лидове новини“ не е безвъпросно издание, но информацията от него беше препечатана без нито един въпрос в българските медии. „Лидове новини“ е авторитетно издание, защото зад него стои авторитетът на чешкия премиер в оставка Андрей Бабиш. Името на оксфордския българин Веселин Вачков, който ръководи „Лидове новини“, се оказа достатъчно журналисти с различни идеали в медиите да постигнат плашещо единодушие. През това време Бабиш действаше като същински Берлускони, с когото често е сравняван – в изданията си твърдеше, че не е давал информация по сделката на премиера Борисов, докато официално негов зам.-министър на финансите изпращаше лист с банките, съгласили се да предоставят писмо за комфорт на Гинка Върбакова. По същия начин действаше и българският премиер – даде пресконференция за журналистите, а неговите депутати гласуваха против изслушването му в Народното събрание. Министърът на енергетиката Теменужка Петрова, близка на Гинка Върбакова от 20 години, пък остави оставката си на бюрото на премиера.
Изданието, което публикува разследванията на убития словашки журналист Ян Куцияк, е собственост на швейцарска медийна група и на германски издател. Швейцарските фирми държат словашки и чешки медии. Чешки фирми или фирми с чешко участие държат двете големи национални телевизии у нас. Чешкият премиер в оставка Андрей Бабиш си има цяла медийна група. Какъв тогава е проблемът Волен Сидеров и Валери Симеонов, които управляват в коалиция с ГЕРБ, да имат свои медии? И щом това е в реда на европейския морал.
Случаят с Гинка Върбакова от Пазарджик и чешките медии показва, че част от „цивилизационния ни избор” е премиерът, депутатът, вицепремиерът, коалиционният крепител да говорят в медиите, на които са собственици. Или да виждаме същите да ни говорят от медии, чиято собственост доскоро минаваше през офшорни фирми. В управлението на обществената БНТ пък влязоха хора, които чистят биографиите си от лекетата на връзката между ТВ7 и КТБ. Съвсем скоро „аферата КТБ“ ще бъде забравена и нищо чудно ТВ7 да остане в историята като дисидентска телевизия. Не забравяйте, че в крайна сметка СЕМ я спря.
Докато държавата бранеше нечия собственост в сделка, в която уж нямаше право да се намесва, гражданите ставаха все по-опасни един за друг. Босовете на локумената индустрия са убивани от синовете си. В Русе 88-годишна жена уби 68-годишния мъж, с когото дъщеря й живее. В Пловдив полицията откри 38-годишен мъж върху капака на кола до областната управа. Най-напред областният управител на Пловдив съобщи пред „Нова тв“, че мъжът е „нормален, добре облечен“. После медиите съобщиха, че убитият се е опитвал да открадне фаровете на колата. Убитият постепенно придобива образ – 9 присъди, множество кражби и грабежи, прякор Плъха, от кв. „Столипиново“. Заподозреният има друг медиен образ – лекар, помагащ на всички, добър колега, баща на две деца, с прякор Гамена, но от симпатия го наричали така, казва една интернет телевизия. Не осъждан. Телевизиите не съобщават, че лекарят има незаконно притежавано оръжие. Казват го по друг начин – просто нямал разрешение за оръжие. Протестиращи в негова подкрепа в Пловдив говорят пред камерите с убеденост, че всеки, който защитава семейството си при обири в дома му, трябва да стреля. bTV показват гаража, в който е нахлул крадецът, и където лекарят е защитавал семейството си. Ангел Джамбазки от ВМРО и Слави Трифонов призовават да се самозащитаваме, щом полицията не може да ни защити. Засега обаче независимите власти в държавата не се намесват в тези изблици на гражданската съвест.
още от автора


2 - 11.03.2018 16:12

Жана Попова = ГОЛОВА!
От: 4UK4A
Съгласна сме със оценката на г-н ОБЛАК БЯЛ за качествата на журналистиката на Жана Попова, почти колкото на Павел Попов (няма роднинство!?) и също ще се оплачим от излишното цензуро-затриване на наши блестящи коментари из десетилетията, с което КУЛТУРА само обеднява.

ПОДКРЕПЕТЕ АПЕЛА към фондацията да запази пълния АРХИВ НА КУЛТУРА вкл. коментарите така както грамотно е индексиран и подреден и свързан с множество ЛИНКОВЕ из четящия свят =достъпен ЗАВИНАГИ.
1 - 11.03.2018 01:06
От: Облак бял
Времето на Култура изтича с всеки брой. Имал съм бележки понякога, или несъгласия, заради които са ме изтривали тук. Макар и неоснователно, но не се сърдя. В оставащото малко обаче искам да напиша, че материалите на Жана Попова притежават характер и съдържание, които наистина ще ми липсват!
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”