Български  |  English

Памет за Вера Ебелс-Доланова

 

На 15 февруари след боледуване ни напусна Вера Ебелс-Доланова – всеотдаен поддръжник на високата култура на книгата. В продължение на повече от 20 години тя бе единственият директор на малкия по екипа си, но доскоро изключително активен в дейността си нидерландски Фонд за издателски проекти от Централна и Източна Европа. Той впрочем показваше какво значи реализиране на мечтата с почти нулева бюрокрация и минимални административни разходи да се постигат осезаеми резултати с дълготраен и незаличим публичен ефект.
Вера бе ерудиран и смел човек в най-добрия смисъл на тази дума и е голям нейният личен принос за съживяването и „отварянето” културата на книгата в страните от Централна и Източна Европа след 1989 г. В България над 80 емблематични заглавия и автори в областта най-вече на хуманитарните и социалните науки, но и на високата европейска художествена литература, видяха бял свят при над 25 български издателства именно благодарение на работата на ръководения и до голяма степен вдъхновяван от Вера Фонд. В края на 90-те години по нейна идея Фондът подкрепя специална програма за културните периодични издания в България. А преди около десетина години именно тя бе в основата на грижливо изработена кооперативна инициатива между Фонда и български издатели на периодика и книги в областта на хуманитарните и социалните науки, която би довела до радикално позитивна структурна промяна в тази област (макар тази инициатива да не успя да премине към осъществяването си заради пренебрежими днес, от дистанцията на времето, обстоятелства и хора).
Отличително за Вера бе нейното разбиране, че е необходимо не само да се подкрепя добрият превод, но и да се залага на малки и средни по икономически обеми издатели на разнообразни, висококачествени книги, с идеята, че книгоиздаването, освен икономика, е преди всичко култура, където финансови потоци и качество в много случаи са разминаващи се параметри.
В последните седмици от живота си Вера Ебелс продължаваше да се вълнува за съдбата на своите професионални партньори, включително в България, терзаеше се за отново нарасналата заплаха към върховенството на закона в редица страни, включително България, и смяташе, че възстановяването на фактическото разделение на властите, което все повече остава формален запис на хартия, е единственият път към преодоляване на тенденциите на регрес.
Да благодарим е най-базисен човешки дълг: с благодарност към Вера Ебелс за направеното за света на добрите книги от един благороден, щедър и винаги отворен за спорове и нови идеи човек.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”