Български  |  English

Отклонения в Структура

 
На 25 януари 2018 г. в новата столична галерия за съвременно изкуство „Структура” беше открита авторска изложба на българо-австрийската художничка Адриана Чернин. Изложбата, озаглавена „Отклонения”, е създадени специално за пространството на галерията, като някои от произведенията се показват за първи път. Проектът е вдъхновен от средновековното ислямско изкуство и архитектура, с които Адриана Чернин се запознава отблизо през 2014 г., работейки по покана на Музея за приложни изкуства МАК във Виена с оригиналните елементи на един орнамент от джамия в Кайро от XIII век.
За Чернин изследването на формалната структура на орнамента, както отбелязва кураторът на изложбата Мария Василева, се превръща в размисъл върху взаимоотношенията между индивида и обществото, върху връзката между красота и насилие, баналност и разнообразие. Основен проблем в новите й работи е този за строго определения ред и възможността или невъзможността за противоречие; противопоставянето на този ред и до каква степен той може да се саморазруши.
Абстрактните рисунки, изпълнени с молив, акварел и акрил върху хартия, са изградени около един и същи орнамент. Художничката го оставя незавършен, с отворен край, като така дава възможност за многобройни интерпретации. Чернин изследва границите на орнамента и абстракцията, моментът на тяхната трансформация.
В изложбата е включен и един автопортрет, в който образът на Чернин е сякаш изграден от орнамента, но и затворен в него. За авторката един от основните проблеми, пред които съвременният човек е изправен, е намирането на баланса между индивидуалната свобода и социалния порядък, в който тя се реализира.
Изложбата и каталогът към нея са подкрепени от Bundeskanzleramt Österreich, Austrian Embassy Sofia, Das Land Steiermark.
Експозицията може да се види до 10 март 2018 г.
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”