Български  |  English

Урсула Ле Гуин (1929 – 2018)

 
На 88 години ни напусна американската писателка Урсула Ле Гуин.
Всеки, който се е докоснал до нейното творчество, е останал поразен от мощната й фантазия, от умението й да изгражда светове и да поставя въпроси. Независимо дали изследва социологически, анархистки, даоистки, феминистки или психологически теми, в центъра винаги е човекът.
Голяма слава й носят книгите от т.нар. „Хейнски цикъл“, обединени от темата за културното взаимодействие на цивилизациите от различните планети в далечното бъдеще. За разлика от фантастите технократи и антиутописти, Урсула Ле Гуин строи своята Галактическа федерация – Лигата на Световете – на принципите на хуманизма и етиката на контакта, изключваща насилствено вмешателство. Каква мечта! Романите от Хейнския цикъл разказват за конфликти, взаимодействия и взаимопроникване на различни култури. Култури, често белязани с необичайни, понякога даже екзотични черти. Като използва този подход, Ле Гуин приканва читателите да се замислят над собствения си светоглед. Пример е дълбокото изследване на влиянието на пола върху личността, живота и възприятията на човека в „Лявата ръка на мрака“. Или политико-философският роман „Освободеният“ с подзаглавие „Нееднозначна утопия“, описващ култура, основана на анархизма.
Като борави свободно във всеки един от романите си с възможното и невъзможното, с реалното и фантастичното, Урсула Ле Гуин развива вътрешния свят на героя – виждаме неговото израстване, как преодолява себе си и предразсъдъците си и опознава чуждата култура. Така е и в романите от циклите „Землемория“, „Хроники на Западния бряг“.
В интервю писателката казва: „Думите са моята естествена среда. Всяка дума, ако я използваш правилно, притежава загадъчна сила. Правилното използване на думите – това е тайнство, това е изкуството на разказвача.“
Ценена, уважавана и обичана, Урсула Ле Гуин е носител на престижни награди, като National Book Award, Grand Master, „Хюго“, „Небюла“, „Локус“, но винаги е смятала, че не отличията са важните, а истинската награда са читателите. 
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”