Български  |  English

Людмила Дякова:

 

1. С какво ще запомните 2017?
Мисля, че 2017 година бе ползотворна за българското кино. Като че ли качествените натрупвания през последните години – добри, награждавани филми, стабилност и авторитет на българското кино както на национален екран, така и в международен аспект, са все показатели за стабилност на филмовия ни процес. Не можем да говорим за индустрия, а за отделни творби, които респектират с естетически и професионални качества, с гражданска позиция и ангажираност на своите автори. Достатъчно е да спомена „Посоки”, „Вездесъщият”, „Възвишение”, „Асансьор за пациенти” на Иглика Трифонова, „И после светлина” на Константин Божанов, „Дъвка за балончета” на Станислав Тодоров-Роги, „Лили рибката” на Ясен Григоров, „3/4”, „Врагове”. Могат да се изброят още много стойностни филми, но и тези заглавия са достатъчни, за да се улови същността на процеса. Различни, разнообразни, ярки филми, които се радват на фестивален престиж и на много близка връзка с българската публика. Какво по-хубаво от това. В международен план - номинацията на „Сляпата Вайша” за „Оскар“. Все пак, и Теодор Ушев, и Георги Господинов, и Котарашки са българи, какво като филмът им е канадски. Сформирането най-сетне на нов Национален съвет за кино.
Иначе като отношения в общността все още провинциализмът ни доминира – една уседнала котловинност, която ни пречи да се радваме на успехите си и да отстояваме категорично позициите си, да се борим за интересите си като кинообщност.
2. Българският пълнометражен игрален филм (до 3 заглавия)?
Ох, само три: „Вездесъщият”, „Възвишение”, „Посоки”.
3. Българският късометражен игрален филм (до 3 заглавия)?
Също не е лесно: „Кораба Слънчоглед 1”, „Охлюви”, „Нощите на един самотен вестоносец”.
4. Българският документален филм? (до 3 заглавия)
„Изкореняване” – заради класическата му филигранност и актуалност, „Да живее България” – за неговата тревожност и категоричност, „Offline?” на Станислава Калчева– заради алтернативността му.
5. Българският анимационен филм? (до 3 заглавия)
MadeinBrachycera” – тотален филм, „Вятър работа” – Христо Ганев, Анри Кулев и целия свят в тази съвършена миниатюра - част от трилогия, „Жар птица” - поезия и красота.
6. Чуждестранният филм (до 3 заглавия)?
„Да обичаш Винсент”, „Ела Фицджералд: Струва си да живееш” на Шарлот Зуерин, „Събърбикон” на Джордж Клуни.
7. Очертава ли се нова тенденция?
Не мисля. Освен че млади хора, нови имена навлизат в киното ни. Дано това се превърне в тенденция.
8. Скандалът?
Оповестяването за спирането на в. „Култура“ – най-старият, авторитетен и ценен седмичник за култура и духовност. Рискът Световният фестивал на анимацията във Варна да преустанови съществуването си.


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”