Български  |  English

Мостове, свързващи
реално и въображаемо

 
Стоян Чуканов, Акварел, галерия „Контраст”, 5 декември 2017 – 5 януари 2018
Преди близо двайсет години, в един разговор по повод негова самостоятелна изложба, Стоян Чуканов ми каза: „Не е важно колко бързо се развива един художник, а колко дълго“. После пътищата ни се разделиха и през годините аз се убеждавах в правотата на неговите думи.
Стоян Чуканов се завърна по-мъдър, по-уверен и по-верен на себе си от всякога. Различията в културните контексти, своеобразието на художествените ситуации и динамиката на пребиваването между „там“ и „тук“, както в географски, така и в естетически смисъл, струва ми се, са изиграли ролята на мостове, които свързват не толкова топосите, колкото съхраняват връзката със собствения и неповторим „аз“, без който изкуството е невъзможно.
Изложбата, с която Стоян Чуканов се представя в галерия „Контраст“го разкрива като автор, все по-настойчиво проникващ в една територия, ревниво пазеща тайните си само за посветени. Акварела – в онова негово съчетание на овладян опит и спонтанен артистичен жест, в непрестанното дирижиране на една живописна материя – трудна, своенравна, нетърпяща фалшиви интонации.
С всеки следващ акварелен лист художникът повдига завесата пред един хармоничен, дружелюбен и по детски топъл свят, чиято фрагментарност го прави по-близък, опознат и осмислен. Мотивът се повтаря с особена настойчивост в безкрайната градация на емоционалните състояния.
Всъщност, синтетизмът на Стоян Чуканов е достатъчно изведен като творчески метод, за да си служим непредубедено с категории като време и пространство без необходимата доза условност. Пространството, цветът и формата са изгубили миметичните си свойства да обозначават определени смисли и представи, за да изведат художествения образ на други семантични нива.
Многослойната акварелна техника предоставя на художника възможността да гради, да моделира, да извайва форми и обеми в един дълъг и сложен процес на непрестанно проникване в живописната тъкан на творбата. Тоналностите са интензивни, свежи и прозрачни. Материалната субстанция на акварелния слой отразява светлинните лъчи и придава допълнителни живописни стойности на багрената хармония. Графичните акценти задържат погледа върху лаконичен, но добре намерен детайл. И всичко това е споено в стабилна архитектонична композиция, в песенната ритмика на цветове и форми.
Стоян Чуканов е дълбоко в своя свят, на своя територия. Стъпил на своите мостове, които продължава да гради. Мостове, които свързват въображаемото и реалното, изреченото и недоизказаното, мечтата на детето и съвременната мисловност на художника.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”