Ходене по буквите , брой 38 (3183), 10 ноември 2017" /> Култура :: Културен коктейл :: Думи срещу думи
Български  |  English

Думи срещу думи

 
Гео Милев. За театъра. Абонатите на списание “Везни”. Нови изследвания 7. Съставител Ружа Маринска. София: Издателство “Гео Милев”/ Международна фондация “Гео Милев”, 2017. Цена 9 лв.
Седмият том с научни публикации върху интелектуалното наследство на Гео Милев съдържа докладите, прочетени на научната конференция през септември 2015 г. в Стара Загора по време на традиционните ГеоМилеви дни. Тук четем Камелия Николова с “Гео Милев и театралният авангард”, Александър Шурбанов с “Приближаването на преводача Гео Милев към ”Хамлет”, Анастасия Цандер с “Огненият змей - мимическа приказка от Гео Милев”, Младен Влашки с “Театралната дейност на Гео Милев - още няколко контекстуални наблюдения”, Ружа Маринска с “Абонатите на сп. “Везни” - опит за социокултурен анализ”, спомените на родственицата на писателя Рейчъл Бриджет Еванс-Касабова за евакуацията… Възпроизведена е факсимилно и тетрадката със списъка абонати на “Везни” от 1919 г. По повод на нея Ружа Маринска привежда много интересни данни: абонаментът на “Везни” за цяла година е бил 30 лв., а справката със Статистическите годишници на Царство България сочи, че тогава заплатата за редовен професор е била между 1460-2100 лв., за гимназиален учител между 525-998 лв., за орач - 52 лв. Цената на белия хляб в кг е била 2. 13 лв., на сиренето – 12. 98 лв. При тези условия сп. “Везни” има записани 1583 абонати (със зачеркнатите в тетрадката имена стават 1460). Ружа Маринска сравнява предполагаемия тираж на “Везни” с тиража на известните модернистични издания във Франция по същото време, който не надвишава 500 екземпляра. И още: абонатите в София са 319, в родната на Гео Милев Стара Загора - 119… Абонати има в малки градове и дори по селата. Прави впечатления значимият брой на абонати с медицински професии, юристи, военни. В политически план, картината показва, че се абонират както леви, така и представители на буржоазните партии, земеделци, македонстващи и пр. Абонатите са предимно от поколението на Милю Касабов, бащата на Гео - тоест, родени през 70-те и 80-те години на XIX век, но отворени към модернизма и авангарда. Има и немалко ученици. 98 години оттогава...
 
Владета Йеротич. „Остават само делата на любовта”. Превод от сръбски Татяна Филева. София: фондация “Покров Богородичен”, 2017. Цена 14 лв.
Владета Йеротич е дългогодишен психиатър, психотерапевт и богослов, редовен член на Медицинската академия и на сръбската академия на науките, професор в Катедрата по пастирска психология към Белградския богословски факултет на Сръбската православна църква. Това е последната му книга на български език. В нейните дълбоки есета проф. Йеротич ни казва, че Бог ще ни съди в състоянието, в което ни завари, с други думи, такива, каквито сме сега. Защото: “Не ме гледай кой съм бил, важното е кой съм сега”. Защото: “Никой не се спасява сам, можем да се спасим само с ближните, с другите хора и със света”. Защото: “Всеки уплашен човек (тук говорим само за негативния вид страх) обикновено е и себичен, все едно дали съзнава това или не.” Мъдра и целебна книга.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”