Честито! , брой 38 (3183), 10 ноември 2017" /> Култура :: Юбилеи :: Русенският драматичен театър <br>на 110 години
Български  |  English

Русенският драматичен театър
на 110 години

 
Един от театрите с най-дълга история и активно участие в процесите на националното ни театрално строителство празнува своя юбилей – 110 години от създаването му. Първото театрално представление в Русе е през 1870 г. и това е „Повестта на Ружица“ по романа на Кристоф Шмит, като първи постановчик е драматургът, журналист и възрожденски деец Тодор Хаджистанчев. Следват години на бурен театрален живот, характеризиращ се със създаването и бързото закриване на много театрални групи. В началото на ХХ век се налага идеята най-после да се създаде постоянна театрална трупа, което се осъществява на 20.12.1907 г., когато се учредява Любителски градски театър. Той приема Устав „с цел да се създаде в бъдеще постоянна градска трупа, субсидирана от русенската община, за да може да се развива, възпитава и подготвя в театрално отношение русенското общество“. Артистичен ръководител става Александър Робертович. Първото представление е на 27 декември и това е комедията „Женитба“ от Гогол. За начало на процеса на истинско професионализиране на трупата се смята периодът, когато директор е великата българска актриса Роза Попова (1910 – 1912).
 „Портретът” на театъра се оформя от творчеството на ярки и талантливи личности, от знаменателни спектакли, от епизоди, в който той проявява възход, достойнство или инакомислие. Много от големите имена на българския театър започват творческия си път от русенската сцена, между които режисьорите Леон Даниел, Стоян Камбарев, Димитър Гочев, Маргарита Младенова, актьорите Иван Кондов, Спас Джонев, Татяна Лолова, Николай Бинев, Катя Зехирева, Невена Коканова, Елена Стефанова, Константин Димчев, Васил Попилиев… Други остават дълги години в състава му и с изкуството си определят здравите основи на този театър. Емблематични са фигурите на режисьора Слави Шкаров, на сценографите Цанко Войнов и Виолета Радкова, на дългогодишния драматург Василен Васев...
На 110-годишния юбилей на театъра бе посветен ІІІ есенен театрален салон (9.10. - 9.11.2017). Той включваше изложба на театрални костюми „Спомени“ на сценографката Виолета Радкова; премиера на каталога „Театър на голямата река. Драматичен театър „Сава Огнянов“ – история, съвременност, личности“. Със спектакли гостуваха Театър „Българска армия“, Театър 199, Добричкият театър, моноспектакъл на Мария Сапунджиева. С представлението на домакините „Господин Ганьо“ от Георги Данаилов на 26 октомври бе отбелязан тържествено този знаменателен юбилей.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”