Ходене по буквите , брой 35 (2915), 20 октомври 2017" /> Култура :: Културен коктейл :: Ходене по буквите
Български  |  English

Ходене по буквите

 
Иван Димитров. Силата на думите. Художник Мария Налбантова. Пловдив: ИК “Жанет 45”, 2017. Цена 13, 99 лв.
Това е книга, в която „думите правят неща”. И предизвикват вериги от събития. Или преносните значения стават буквални. Разказите на Иван Димитров разсмиват и натъжават. С опита си на драматург и публицист, авторът е способен да извлече нежен смисъл от иначе абсурдните всекидневни ситуации, да опакова с поезия анекдотичното измерение на живота, въображението му да намери изход там, където ние, читателите, не го намираме. В меланхолията му има уют. В писането му има основополагаща човешка добрина. Докато се чудеше кога дойде понеделник, стана на трийсет години. Срядата дойде така внезапно, че направо му изкара ангелите. Оказа се на шейсет. Зачуди се дали ще доживее до петък, а междувременно навърши 81. Така и не доживя до края на седмицата. Умря в събота. В неделя Бог си почиваше. Само това е разказът “Седмица” - и започва да ни звучи все по-познато. А на нас ни остава да се чудим дали всъщност не е документален репортаж от собствения ни живот - все по-далеч от иронията, все по-близо до жалостта. Ненаписаното е твърде много, за да се побере в книга, както ни казва един друг, уж също твърде кратък разказ. Ето, Иван излиза и извън уюта и владенията на езика.
 
Бояна Петкова. Сестра ми Мая от небето. Художник Весела Кучева. София: Фондация "Макове за Мери", 2017. Разпространява се безплатно.
Българската книжнина за деца е в очевиден подем (вероятно и като пазарен дял) - подем, който актуалната критика се опитва да преработи (вж. последния отличен брой на сп. "Литературата", както и новопоявили се рубрики в периодиката). До този момент именно отсъстващата критика беше замествана, невинаги успешно, от различни по качество конкурси за детска литература. Не вярвам обаче книгата "Сестра ми Мая от небето" някога да получи награда у нас; тя не се и разпространява по обичайния начин. Кой тук ще награди детска книга за смъртта, още повече - за справянето на дете със смъртта на неродената му още сестричка, заболяла в утробата на майката. Произведението на д-р Бояна Петкова и Весела Кучева ни въвежда директно в световните тенденции на писането за деца, в което няма предпазливо избягвани теми - вж. книгата за смъртта от шведската писателка Пернила Стафелт. „Сестра ми Мая...” е написана простичко и лечебно, от името на детето. Има и страници, които да помогнат на родителите за общуването с него след преживяната от семейството перинатална загуба. Книгата има далеч повече читатели, отколкото предполагаме. Децата може и да нямат интелектуалния капацитет да осмислят смъртта и загубата, но със сигурност имат емоционалното разбиране, че в семейството се случва нещо разтърсващо. Ако изберем да го скрием от тях, рискуваме да започнат да го отнасят към себе си, смятайки, че са предизвикали нашите емоции и промяната в нашето поведение, пишат Бояна и Весела. (Да припомня, че през 2015 г. фондация “Макове за Мери” постигна промяна на Закона за гражданската регистрация, позволяваща на родителите на мъртвородени деца да погребат или кремират своето бебе.)
 
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”