Петък, ранна утрин ( телевизия), брой 29 (3174), 28 юли 2017" /> Култура :: Наблюдатели :: Телевизионната полиция бди
Български  |  English

Телевизионната полиция бди

 
На 16 юли от 19.05 БНТ излъчи част от „Лачените обувки на българското кино. Анимационните филми“. Отзвук нямаше, а имаше толкова много за какво да се говори. На 18 юли „Господари на ефира“ по „Нова тв“ качиха на сайта си пародия на излъчената част с откъс от филма на Анри Кулев „Вятър работа“. Озвучен с дюдюкания и коментари, разпарчетосаният анимационен филм беше озаглавен „Порно преди „Лека нощ, деца!“. И в края на това размахване на пръст към БНТ, завършващо с мъмрене пред строя на Вяра Анкова, прозвуча присъдата: Недопустимо е такива порнографии в неделя, в 19:43. Дано СЕМ по-бързо изберат нов генерален директор и той да е с по-традиционни разбирания за детските вкусове. По „Дарик радио“ наричат „Вятър работа“ „филмчето“. Понеже не съзнават какво е да правиш анимационен филм… Разбира се, като мултиплициран на циклостил наръчник с обвинения срещу БНТ (заради това, че рути морала на цяло поколение зрители на „Лека нощ, деца!“), премина през всички онлайн сайтове следният текст: Във филма медицинска сестра се съблича и започва да прави секс с ранен войник. Кадрите са съвсем директни, макар и нарисувани.
Никой в тези сайтове не разбра каква е идеята нито на филма, нито на изданието на „Лачените обувки на българското кино“. По-важна беше охраната на „Лека нощ, деца!“, преди чието излъчване са забелязани кадрите на „разгул“ в БНТ.
На 20 юли и в СЕМ ги забелязаха и излязоха с позиция, че техните експерти в момента гледат и проверяват има ли секс или няма. Нали това е жизненоважен въпрос за „Нова тв“, особено след излъчването на „Биг Брадър“! Докато мотивират решенията си и публикуват протокола, от който ще стане ясно кой в СЕМ на какво вика „секс“, БНТ се извини на зрителите си.
Седмицата завърши с интервю в „Събуди се“ по „Нова тв“ с Гери-Никол и 100 Кила за новия им клип „Направо ги уби’ам!“. От много гледане на Сънчо може би не знаете, но Гери-Никол е новата Сашка Васева. Момичето настояваше, че влиза в роля, а репортерката цъкаше с език и се удивляваше, че тя сама си прави и клиповете, и музиката, и всичкото. Сигурно родителите в неделя сутрин седят и охраняват дистанционното на телевизора си, за да не навредят децата им на „изкуството“ на 100-те Кила и съвременните Сашки Васеви. Двойният стандарт в частните медии трябва да бъде спазван денонощно!
Мария Стоянова от СЕМ възроди една идея на регулатора телевизиите сами да точкуват съдържанието на филмите си. В националните телевизии понякога го правеха, но регионалните СЕМ нямаше ресурса да ги следи и саморегулацията умря.
Казусът „Вятър работа“ обаче показа твърде много проблеми, най-незначителният от които е колко остаряла е представата ни как гледаме телевизия. Защото предавания, които се гледат на екран в точно определен час, в интернет са без точки и без надзора на родителя. Това обаче не пречи на „Господари на ефира“ да определят територията преди 19.50 за строго охранявана зона и то специално по обществената телевизия. Лошата новина за тях е, че вменяването на отговорност спрямо децата само на БНТ не работи. Отговорност за съдържанието на телевизионната програма би трябвало да носят и частните оператори. И не защото СЕМ дебне, а защото основният въпрос след този казус трябва да е какво показват телевизиите, а не какво не трябва да показват. Но телевизиите, не само БНТ.
Може би, ако телевизионните полицаи даваха повече зрителски права на родителите, освен да броят точки от екрана, щеше да има повече смисъл и в телевизионното съдържание. Например, ако телевизионните компании купуваха правата за излъчване на анимационни филми не само когато са номинирани за „Оскар“, родителите щяха да знаят за какво разказва филмът „Вятър работа“ и сами да преценят дали тяхното дете може да гледа този филм. Щяха да преценят дали да „жертват“ морализаторството на „Господари на ефира“ срещу знанието, което децата им може да получат от „Лачените обувки на българското кино“ за българската анимация. Но откъде да знаят родителите повече за българските анимационни филми? Остана само от БНТ. А частните телевизии нека спазват стриктно двойния си стандарт - когато Анри Кулев или който и да е български аниматор е номиниран за награда, това пълни „положителните“ им новини и водещи с апломб обясняват, че филмът е български! Дано изгледат и целия филм.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”