Български  |  English

Стоян Попов (1933 – 2017)

 

Той бе от поколението, което се реализира триумфално по световните сцени и създаде респектиращото име на българските певци и на Софийската опера. Със своя изключителен по красота и мощ баритон, Стоян Попов пресъздаде в продължение на четири десетилетия образи от опери на Верди, Пучини, Мусоргски, Бородин, Пипков, Големинов, Александър Йосифов… Години наред публиката и у нас, и в чужбина го аплодираше спонтанно и възторжено, а той щедро й раздаваше естетически дарове. И досега продължавам – и не мога да се въздържа да не „премервам“, изпълнителите по еталоните на Стоян Попов, особено в ролите на Набуко, Скарпия, Риголето, Амонасро, Княз Игор, княз Шакловити… Партии - негов патент, създадени по неговите големи мерки. Той ни завеща великолепни модели за интерпретация, които се вписаха не само в нашата оперна история. Беше харизматична личност, заредена с огромна енергия и с необикновен талант - въздействаше с цялата палитра на своя разкошен глас и с пълноценно артистично пресъздаване на образите. В последните десетилетия на живота си си постави благородната цел да предаде натрупаните знания и умения на млади певци. Имаше много ученици, убедена съм, че повечето запомниха и ще пренасят посланията на своя учител.
Стоян Попов, човеколюбец и родолюбец, който избра да живее и да твори тук, и в Софийската опера. Беше човек раним, но и много силен, състрадателен и щедър, благ и мъдър приятел и колега, предопределен и посветен на Операта.
Поклон пред делото му! Мир на душата му!

Боянка Арнаудова  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”