Петък, ранна утрин ( телевизия), брой 3 (2883), 27 януари 2017" /> Култура :: Наблюдатели :: <i>Остава ви една седмица!</i>
Български  |  English

Остава ви една седмица!

 

Президентската институция изглежда привлича най-силно телевизиите, защото все още дава храна за предавания, които да се излъчват пряко, понякога с часове. Веднага след демократичните промени, още бяха интересни церемониите в началото на всяко ново Народно събрание. Предизвикването на предсрочни избори през последните няколко години обаче сякаш омаловажи ритуалите на депутатите. Церемонията по назначаването на Марин Райков от президента Росен Плевнелиев за служебен премиер беше коментирана, например, от Магърдич Халваджян и Гала в „На кафе“. Тогава в „Нова тв“ сведоха отразяването на събитието до раздумка, нещо като политическа хомеопатия.
Сериализирането на церемониите се превърна в проблем, а не в ефект за телевизиите. Те все още продължават да смесват протоколните правилата с правилата, които самите те трябва да определят, за да предават пряко церемонии. Президентската институция е натоварена с изключително мощна символна власт, но в практиката на телевизиите символите се превръщат в тавтология.
Встъпването в длъжност на новия президент отчетливо беше разделено на епизоди в телевизионен сериал. Започна се още от декември с поредица от интервюта на Росен Плевнелиев по националните телевизии, защото за първи път имахме президент, който не се кандидатира за втори мандат. Брифингът за журналисти в края на мандата се превърна в кич заради недохвърлена ябълка от Илиана Беновска, автор на предаване по Канал 3. Други специалисти е редно да анализират проблема на журналистката с щайгата ябълки на Канал 3, но Беновска сгреши в това, че преигра с този номер. Професионалната актриса-журналистка би изчакала Плевнелиев да й отговори на въпросите. Аматьорката отдаде повече значение на ябълките, отколкото на отговора. Защото сигурно въпросите, които Беновска зададе, вълнуват зрителите на телевизията й.
Последва прякото излъчване на полагането на клетвата на новия държавен глава Румен Радев и на вицепрезидента Илияна Йотова в Народното събрание, което „Нова тв“ и БНТ най-много рекламираха. Заклеването отдавна е превърнато от процедура в ритуал и това има своите основания, макар Конституцията да не го предвижда. Изисква се президентът и вицепрезидентът да присъстват в Народното събрание и да повтарят точно записани думи на клетвата. Оттам нататък е въпрос на протоколна импровизация. В предаванията се чу питане защо патриархът на Българската православна църква не е, както обикновено, на трибуната, а е заедно с депутатите. Архивът на БНТ показа, че това не става за първи път. Пак в архива на БНТ са запазени кадри от клетвата на президентската двойка Желю Желев и Блага Димитрова, в които при полагането й те са рамо до рамо. Но публичната роля на вицепрезидента се промени значително, след като Блага Димитрова се оттегли от поста. Разногласията между президента Росен Плевнелиев и вицепрезидента Маргарита Попова пък бяха специален обект на журналистически въпроси в края на мандата им.
Друг елемент от ритуала в деня на полагане на клетва е президентът да произнесе своята първа реч пред депутатите и гостите в Народното събрание. Речта на новия президент при прякото предаване на церемонията обаче влезе в репортажите главно с репликата: „Остава ви една седмица!“.
Телевизиите нямаха очакването, че депутатите ще влязат в диалог с бъдещия президент по време на неговата реч и не успяха веднага да покажат какво се случи в залата. По-късно репортерите разказаха как депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов подкани Румен Радев следващия път да е прочел предварително речта си, за да не я срича. Румен Радев от своя страна определи срока, в който ще видим следващата церемония – по закриването на 43-ото Народно събрание. Само БНТ направи предаване – изданието на „Референдум“ на 17 януари, в което основната тема беше резултатът от работата на това Народно събрание. Още тогава депутатите от ГЕРБ обясниха колко важно е удължаването на живота му с няколко дни, за да бъдат приети промените в Изборния кодекс. И ако през цялото време президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов се опитваха да покажат колко разтърсваща е политическата криза, то предаването „Референдум“ - с цялата липса на дискусия, с цялата статичност и подреденост на изказванията, показа в какво се състои институционалната криза в политиката. Изказвания има, диалог между участниците в политическия ни живот - не.
Така телевизиите се прехвърлиха на следващия епизод от политическия сериал – „смяната на караула“, както нарекоха церемонията по встъпването в длъжност на новия президент. Общи снимки, положителна енергия в кабинета на Маргарита Попова, според нея самата, освирквания и аплодисменти за отиващия си президент, военен марш за идващия. Телевизиите не пропуснаха нито един от детайлите в този ритуал. Но все още и БНТ, и „Нова тв“, и bTV следваха протокола на Президентството, вместо да създадат свой сценарий и своя режисура, за да превърнат една рутинна церемония в телевизионно събитие.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”