Български  |  English

От признателните потомци

 

„От признателните потомци” (2016, 54 минути) е новият документален филм на Стефан Командарев, изпълнил за премиерата си Дома на киното на 14 декември. След миналогодишното разочарование „Моряшки истории”, експедитивният режисьор отново е направил вълнуващ филм. Пак е с чувствителния млад оператор Веселин Христов. Но този път автор на сценария е Димитър Стоянович.
Филмът ни запраща в Централния гробищен парк в Орландовци. В тамошната църква пее пенсионираният химик Георги Шопов. И тъй като не всички опечалени искат хор за опелото на своя покойник, той има достатъчно свободно време. И от години го оползотворява, почиствайки от шума и забрава гробовете на велики българи: артисти, писатели, държавници. Независимо от сезоните, този възрастен човек безвъзмездно и постоянно изгребва листа, клони, бръшляни от камък или мрамор и разкрива имената на покойниците. Издирва в архивите имена, изчегъртани от вандали. Мисията му отива още по-надалеч – установява контакти с училище и наследници, за да се възстановят две важни паметни плочи: на Адриана Будевска и Димитър Талев. Извисен човек. Щеше ми се повече да науча за него, но авторите са се съсредоточили само върху пеенето му в църковния хор и каузата му да „съживява” занемарени гробове.
Скромен и деликатен, „От признателните потомци” е документален филм с ценна мисия, адекватна на прекрасния му герой. Не пропускайте да го видите на 26 декември по БНТ от 14.00.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”