Български  |  English

Киномания

 

17 ноември - 1 декември 2016 г.
 
Кина Зала 1 и Люмиер на НДК, Дом на киното, „Одеон”, Г8, EuroCinema, Френски институт
 
Юбилейна Киномания. Тази година Киномания празнува 30-годишнина. Ще се проведе от 17 ноември до 1 декември. И програмата обещава да е щедра и пъстра –с нови филми на известни майстори, някои от които награждавани по световните фестивали. Ще бъде открита с новия филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов „Слава”. Другият български игрален филм в програмата е „Пеещите обувки” на Радослав Спасов. Сред най-очакваните заглавия са: „Остатъчни образи”- последният филм на Анджей Вайда, „Мълчание” на Мартин Скорсезе (плюс това, „Последното изкушение на Христос” и „Кундун”), „Патерсън” на Джим Джармуш, “Café Society” на Уди Алън, „Комуната” на Томас Винтерберг, „Поезия без край” на Алехандро Ходоровски, „На млечния път” на Емир Кустурица, „Флорънс” на Стивън Фриърс, „J: Beyond Flamenco” на Карлос Саура, „Единайсет минути” на Йежи Сколимовски, „Зимна песен” на Отар Йоселиани, „Пътуване във времето” на Терънс Малик, Хулиета” на Педро Алмодовар, „Това е само краят на света” на Ксавие Долан, „Хищници в мрака” на Том Форд и др. Ще бъдат показани документалните „Хичкок/Трюфо” на Кент Джоунс, „Балканска хармония – истина или сън” на Атанас Киряков и „Поне за миг да полетя. На Иван Андонов с обич” на Галина Кралева. Ще има и филми, посветени на велики музиканти: Джанис Джоплин, Майлс Дейвис, Чет Бейкър, Дейвид Боуи, Принс...
Всъщност, Киномания изкушава зрителите още от 7 (до 16 ноември) с панорами на Андрей Тарковски и Бернардо Бертолучи, който ще бъде представен и с книгата си „Прелестно обсебен”, издадена от ИК „Колибри” в поредицата „Амаркорд”.
На 7 ноември в кино „Люмиер” бе премиерата на мащабния документален филм на Васил Живков „Опит за биография на лицето Х”.
Филмовите преживявания на Киномания започнаха.
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”