Петък, ранна утрин ( телевизия), брой 28 (3130), 29 юли 2016" /> Култура :: Наблюдатели :: Тъмната страна
Български  |  English

Тъмната страна

 
В момента програмите на частните национални телевизии приличат на двуглаво чудовище с по два разума всяко, които се опитват да се самоизядат пред очите на другата глава, която блещи очи пред спектакъла на самоизяждащата се.
Употребите на бъдеще време в телевизията през последните седмици имат особен статут. Николета Лозанова в „Папараци“ по bTV изглежда като остров на бъдеще време с цялото обещание за чакане и дебнене на „известните новородени“ поне още няколко месеца с въпроси като „Какъв ще е полът на втората рожба на Емилия и Коко Динев?“. Цялата чалга култура, убиваща от любов, страдаща от любов, в крайна сметка, винаги си запазва бъдеще време като категория, при това бъдеще време с конкретен краен срок. Пък после каквото стане.
В новините не е така – там бъдеще време винаги е вече в сегашно време в емисията, но пък е безконечно в прогнози, като даваните от премиера Борисов в „Здравей, България“ и Радан Кънев в „Панорама“, че опасността приближава България, че опасността е вече тук. Това е най-големият страх, който телевизиите предават в момента – не отсъствието на бъдеще, а бъдеще, което е неузнаваемо.
18-годишен човек уби девет души и се самоуби в Германия. Последните сведения за него по bTV от Кристина Баксанова са, че е купил пистолета и патроните чрез интернет, използвайки профила си в darknet. Описват darknet като силно криптиран интернет, „свят“, в който можеш да търгуваш, да предоставяш информация, да „ползваш“ нелегално това, от което имаш нужда. Той е използван и от представители на организираната престъпност, и от институциите, които се борят с нея, в него се търгува с информация, човешки органи, оръжия; и още, в него съществува йерархия и строга система за достъп на желаещите да го посетят. Масовият убиец от Мюнхен е иранец, чиито родители са пристигнали през 90-те в Германия, крещял е, че е германец, след като убива на същата дата, на която Андреш Брайвик извърши зверското си престъпление в Норвегия. Веднага след това сириец на 21 години уби жена с мачете и рани двама души - отново в Германия. Джаз фестивал беше мястото на самоубийството на 27-годишен сириец, който рани 14 души при взрив на бомба в Ансбах. Само дни преди това брадва беше използвана в пътнически влак - отново от младо момче, афганистанец, в Германия. А Ница беше толкова скоро…
Тези новини изместват назад в емисията новините от Кабул – 80 души убити и над 200 души ранени при първи атентат в Афганистан, за който поема отговорност „Ислямска държава“. Винаги убийствата имат място – „Макдоналдс“, пазар, училище, кино, пътнически влак, празнична алея… В Кабул е площад с демонстранти. Терористичният акт е извършен по време на демонстрация, в която над 10 000 души са настоявали далекопровод да преминава през две бедни провинции в страната, за да имат достъп до електричество. bTV разпространи снимка на човек с окървавени ръце и дрехи, който говори по телефона, докато плаче. Този разговор, който кадърът не улавя, може да е навсякъде и сякаш звучи във всеки телефон.
В новините и в информационните предавания се вкопчиха в лудостта като спасение. Като надежда за бъдещето – че не всички са повярвали, че приемането на смъртта е начин на мислене. Вече няма съобщения за задържани извършители на масови убийства, има съобщения за разстреляни от полицията; само 18-годшният сириец, използвал мачете при убийството, стои превит под ботуша на полицая в Германия. Полицията не арестува. Извършителите на убийства в германските градове не оставят време за арести и наказание. Кристина Баксанова в кореспонденция от Мюнхен интервюира очевидец, който е заснет от някой от съседите, докато води последния разговор с 18-годишното момче, убило 9 души. В интернет е разпространено видео, в което се вижда покривът, на който се е качил извършителят на убийството: Погледнах през балкона и видях как един мъж тичаше през тунела и стреляше с пистолет- бам, бам, бам. Дойде ей там, по-близо до блока и аз го замерих с кутия бира и го наругах... след това той изтича към паркинга. Казах му: Ти си луд, идиот такъв! ... Аз съм германски иранец - ми отговори той. Аз му казвам: Ти си луд, Ти си идиот – това си ти! Той ми отговори: Да, бях в психиатрията. Там ти е мястото - му отвърнах. Каза, че си е купил пистолет. Аз пак го наругах и той насочи пистолета към мен. Някой от горе е снимал през това време и е качил видеото в Интернет. Като стреля по мен, аз се наведох тук зад балкона. Пак се чу: Бам, бам, бам., звучат думите му по bTV.
Спектакълът се възпроизвежда до безкрай. Борбата с бирени кутийки продължава.
Разговорите в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ с психиатъра д-р Николай Михайлов и кореспонденциите по bTV приличат на опит на журналистите да спасят света, като замерят с бирени кутийки стрелците от новините. Николай Михайлов изразява неверие в официалните данни от полицията и смята, че събитията в Кьолн вече са показали как действат институциите, забавяйки информацията. И нарича думите им „стилистическо укротяване на насилието“. И не смята, че трябва да бъдат медийно оповестявани и сведенията на съседите, цитирани от кореспондента на БНТ в Мюнхен Владислав Велев, че момчето е било затворен и зъл младеж. Действително, кои са тези съседи, на които се доверяваме толкова лесно от екрана? Само часове след това друга кореспонденция посочва данни на полицията, че приятел му е помагал да привлече жертвите на централната гара чрез фейсбук.
Тепърва предстоят по телевизиите разказите за света на darknet, за опасностите във фейсбук и света на геймърите, от една страна, а от друга – за неспособността чрез високотехнологични способи да бъде проследена фантазията да реализираш убийството на няколко души в една минута, както го описа д-р Михайлов.
Телевизията все още няма средства да опише силно криптирания свят на човешките взаимоотношения, които вероятно се изграждат и чрез книгите, игрите, предаванията, които младите хора гледат.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”