Честито! , брой 31 (3088), 18 септември 2015" /> Култура :: Юбилеи :: Проф. Вера Найденова на 80
Български  |  English

Проф. Вера Найденова на 80

Храбър ум

 
На 13 септември проф. Вера Найденова навърши 80 години. Посрещна ги със завидна виталност и храбър ум. Тя пори живота без съобразяване с биологията – над 5 десетилетия неуморно анализира и систематизира кинематографичния процес, преподава на студенти, издава книги, активно участва във фестивали, а в момента е отново председател на Комисията за игрално кино към Националния филмов център. Да е жива, здрава и енергична още дълго!
По случай юбилея си Вера Найденова ни изненада с поредната си книга – „Фестивалът Кан” (ИК „Проф. Петко Венедиков, София, 2015).
И, въпреки че част от текстовете бяха публикувани в четвъртото издание на „Съвременният киносвят” през 2010, а корицата му украсяваха портрети с автографи на нейни любимци от Кан, сега тя се е опитала да обеме най-престижния кинофестивал в света в три аспекта: исторически, личен, киноведски. Книгата е разделена на четири глави: Мотиви от историята; „Моят” Кан; Впечатления от филмите 1993 – 2015; Проблеми на съвременното кино. И тъй като Кан е обвеян с митология, Вера Найденова е избрала за корицата най-митичното му място – легендарната червена стълба, а колекцията си с автографи е публикувала в книгата.
В 379 страници Вера Найденова разказва увлекателно Кан-ски истории, обозначава периоди, споделя впечатления от филми и награди, улавя тенденции, представя свои фаворити, привежда цитати и данни, изважда силни акценти от филмовия хронотоп. Успява да въведе читателя в същностната роля на фестивала за развитието на кинематографичната изразност, в помирението между авторското и развлекателното кино, в смяната на технологиите... Много от важните тези на Вера Найденова са познати на читателите на „Култура”. Така конструирана, книгата е не само първата у нас, посветена на Кан и негов своеобразен гид, но и интелигентно четиво за изкушени.

Геновева Димитрова  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”