Български  |  English

Шабат шалом

 

Много често, по различни поводи споменаваме/завиждаме/облажаваме еврейския народ във връзка с неговата вътрешна солидарност, твърдост в бедите, стремеж към всеобщо добруване. Тези добродетели не падат от небето, а като всяка градина, искат грижи. Те не се пораждат от самосебе си, а са резултат на целенасочени усилия.
Една такава грижа за контактите и взаимното уважение между хиляди хора, разделени от времето и разстоянията, от поколенческите си различия, е съвместното честване на големите народни празници. Все по-малко религиозни, все по-светски, тези обществени събития не са загубили потенциала на топла връзка между разпръснатите единици, каквито са все повече семействата в глобалното село.
От десет години по инициатива на ЕОБ Шалом и с подкрепата на сънародници от САЩ на различни места в България с все по-масово участие се чества празникът Лимуд Кешет. Първата седмица на септември е време за приключване на реколтата за радост и удовлетворение на всички добри стопани. Все по-малко са земеделците, пряко свързани с плодовете на земята. Празникът обаче еволюира. Лимуд значи (по)знание. Затова през седмицата празнуващите не само пеят и танцуват, не само се молят и угощават, но и отделят внимание на разбирането на живота, на проблемите си. Затова канят специалисти от различни клонове на знанието и обществения живот, хора, които техните активисти смятат за мъдри и благонамерени, и ги изслушват в рамките на час, а след това още час дискутират. При това свободно, общодостъпно (като изказ и съдържание) и напълно естествено, независимо кой е, какъв е и откъде идва говорещият. Хората споделят. Това впечатлява.
Тази година в Боровец (в тази жега!) от първи до 6 септември с богата и разнообразна програма участваха над 550 души, от които не по-малко от 200 деца от всички възрасти. С желязна организация, в разнообразна програма съчетаха екскурзии до близките върхове, до училища за изоставащи деца, спорт, Валери Петров, забавления и обмен на информация. Бяха поканени както българи, така и гости от САЩ, артисти от всички жанрове.
Има от всичко за всички – история, религия, култура, гимнастика, филми, танци, готварство, турнир по шах, бриколаж за бита и, естествено, политика - тя беше тази, която най-много интересува възрастните. Ето темите, които предизвикаха най-голям интерес:
„Нашето сефарадско наследство“ и „Разсъждения над писанията на трите монотеистични религии“ във вторник. „Юдаизмът като образец за християнството и исляма“ и „Малцинствата в Израел“ в сряда. Възстановяване и почистване на екопътеката „Бели Искър“ и „Обичай ближния си – доколко това е постижимо в Израел?“ в четвъртък. „Толерантността според монотеистичните религии“, „Йом Кипур за начинаещи“, „Еврейската идентичност в отношенията на Израел с Диаспората“, „Може ли Израел да бъде и еврейска, и демократична държава?“ в петък. „Постижимо ли е решението за две държави?“ и „Всичко, което бихте искали да знаете за Израело-Паленстинския конфликт“ в събота. „Еврейската идентичност в търсене на легитимност“ в неделя. Сериозността на тези теми, (някои от докладите бяха изнесени на английски) оставиха на заден план теми като „Франк Гери и Моше Сафди“ в събота, направата на „национални сладкиши“ и упражненията по „национални танци“. Имаше приказки за деца, при което по-големите бързо умириха по-малките лудетини, като младежкото участие изобщо в организацията беше впечатляващо.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”