Български  |  English

Васил Попов, Мария Русалиева, Николай Савов, Красимира Василева, Василен Васев

 
В тежката жега на август ни напуснаха много театрали. Жесток, безмилостен месец…
 
Васил Попов (25.6.1934 – 5.8.2015)
Блестящ актьор. Един от онази дузина, която определи високото ниво на актьорско майсторство на Сатиричния театър. Беше интелигентен, обаятелен, универсален талант с паметни изяви както на сцената, така и в радиото, телевизията, киното, естрадата. Ведрата му колегиалност и усмивка, бодрата му самоирония и добросърдечност му спечелиха признанието и любовта и на публиката, и на неговите партньори по сцена. До последно вярваше, че ще се върне на сцената. Искаше го, защото беше от актьорите, които живееха от театъра, за театъра, от връзката си с преданата му публика. Може би не си даваме напълно сметка, че със смъртта му си отива нещо невъзстановимо от легендарната история на Сатирата…
 
Мария Русалиева (21.7.1928 – 5.8.2015)
Целият й творчески път на актриса преминава на сцената на Театър „Българска армия”. Талантът и сценичното и очарование, усмивката и житейския кураж, с който даряваше своите персонажи, заслужено направиха името и популярно и обичано не само от публиката, но и от цялото театрално съсловие.
 
Николай Савов (25.11.1924 – 12.8.2015)
Режисьор, педагог, театрален деятел. Започва като актьор в Беломорския театър в Гюмюрджина (1942), завършва право, а след това и режисура при проф. Боян Дановски. Директор е на театрите в Сливен, Варна, Бургас. Пръв директор на Театър 199, директор на Сатиричния театър. Секретар, а по-късно заместник-председател на Съюза на артистите в България. Главен редактор на Телевизионния театър (където има много постановки) и на Радиотеатъра. Поставя в редица театри в страната (често съвместно с Димитрина Гюрова). Отстояваше позициите си и остана верен на идеите, с които от юноша беше закърмен. Беше убеден, че театърът има мисия и търсеше най-продуктивното й осъществяване.
 
Красимира Василева (15.11.1950 – 20.8.2015)
Активно пишещ театровед и журналист. Пишеше много за актьорското майсторство и издаде книгата „Под ръка с Мелпомена” (2012), в която представи портрети на 18 известни съвременни актриси.
 
Василен Васев (6.2.1931 – 30.8.2015)
Василен Васев беше театрален изследовател и историк на театъра. Почти 20 години беше драматург на Русенския театър. Обикна този театър, този град и му посвети всичките си сили. Написа четири важни книги - „Елена Стефанова. Творчески портрет”, „Светлик на Дунава”, „Русенски обелиск” и последната, „Градина на музите” – всичките свързани с Русенския театър. Това са от онези книги, които, както се казва, са незаобиколими за всеки, който се интересува от развитието на театралното дело у нас. Освен това, активно пишеше за спектакли, режисьори и актьори от други театри. Мнението му се ценеше, защото беше доброжелателно, компетентно, с любов и уважение към творческите търсения на колегите.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”