Български  |  English

Майя Плисецка (1925 – 2015)

Символ на изначалния танц

 
Майя Плисецка напусна този свят. Новината, която на 2 май обиколи света, ме потресе по начина, по който само смъртта на близък човек може да въздейства. Моментално ме прониза споменът от първата ми среща с балетното изкуство – „Умиращият лебед” в нейно изпълнение. Балетът внесе красота в моя живот, а за мен Майа Плисецка се превърна в синоним на това изкуство. Никоя друга от многобройните звезди в балета не засенчи в съзнанието ми нейното абсолютно първенство. Изваяната шия, гордата осанка, ръцете-крила, големите хипнотизиращи очи… всичко в тази изумителна жена създаваше впечатление за същество от друга планета, неподвластно на човешките закони, неподвластно на смъртта.
Майя Плисецка така и не остаря, не загуби енергията си, обаянието си, уникалната й красота не повехна. Истинска богиня, която почти ме беше накарала да повярвам в безсмъртието. Пиша тези думи, защото съм убедена, че всички ценители на балетното изкуство и поклонници на танцовия гений на най-великата балерина на XX век усещат загубата й като прощаване с част от красотата и вдъхновението на живота.
Майя Плисецка е истинска легенда. Нейното изкуство промени представите за балет и наложи нови критерии в изпълнителското майсторство. Именно тя е балерината, извършила революционния прелом в стила на женското танцуване. Високите батмани, разсичащите въздуха скокове, стремителните въртения, гъвкавия корпус, удивителните й ръце се превръщат в стандарт. За разлика от много днешни светила, изкуството й никога не се е изчерпвало с виртуозност при все, че тя промени техниката на танцуване. Името й многократно надхвърля границите на класическия балет и се превръщат в символ на изначалния танц. Тя не просто пресъздаваше роля, тя сътворяваше светове, рисуваше картини, правеше зрима музиката, омагьосваше сърцата. Всяка една от безбройните й роли бе откритие, откровение и образец на съвършенство.
Безброй страници са посветени на анализа на нейната дарба. Непрестанното търсене, отказът от утъпкани пътища, намирането на неизползвани пластически решения също са важна част от облика на тази изключителна балерина. Но измежду всички качества, с които природата бе надарила тази жена, бе нейният характер – непокорен, независим, дързък и толкова силен, че не се е сломил пред нито едно от предизвикателствата и препятствията, с които е бил изпълнен бурният й живот. Зад всяко постижение в пъстрия като приключенски роман живот на Майя Плисецка стои борба, ежедневна борба и необятен по мащабите си талант.
„Какво понесох за преживения живот, с каква философия? Най-простата. Проста като капка вода, като глътка въздух. Хората не се делят на класи, раси и политически системи. Хората се делят на добри и лоши. Само това. Във всички векове лошите са били повече, много повече. Добрите винаги са изключение, подарък от Небето.”
Това бе и великата Майя – подарък от Небето, дарила ни с космическото съвършенство на божествения си танц. Лек път към звездите, там, където винаги е била.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”