Български  |  English

Илия Бешков

 

Черната тетрадка
 
Дневник (1950-1951, 1955)
Досие (1925-1958)
Албум (1930-1957)
 
ИК „Изток-Запад”, 2015
Цена 20 лв.
 
 
Из Черната тетрадка
 
Бездарният преследва всеки дар, робът убива свободния. Отегчи се до смърт душата ми от хитреци, измамници и угодници. Дано имам сили да не ги намразя и мъдро сърце – да ги възлюбя. (юни 1950 г.)
---
Шест години изминаха и всеки ден е година. Случиха се с мен хиляди неща. Видях безкрайно много неща, които съставляват пълната истина на това време. Но те не могат да се изразяват и запишат. И най-дребното и незначително събитие, и най-едрото и важното са еднакво лишени от смисъл. Словото отказва да ги приеме, то се пази от тях като от лоша храна. Наистина, невъзможно е да изразиш каквото и да е от това време, без да поквариш и опустошиш самото слово. (ноември 1950 г.)
---
Но този човек е гол и незащитен както от микробите и зверовете, така и от „големите идеи”. Тези големи идеи (винаги хуманитарни) покриват земята и превръщат всичко в свое подчинение и жертва. Те застават между човеците (в името на „тяхното спасение”) като гъста отровна мъгла, която разкъсва всяка връзка между тях.
Големите идеи винаги смаляват човека, те откъсват човека от човека, той загубва навика си да се вглежда в другия, да се отразява в него, да разчита на него, да зависи от него – загубва и представата за него (оттам и за себе си) и тази ледена незаинтересованост се превръща в омраза, каквато изпитваме към всичко непотребно. По-добре е да живееш само един ден с един човек, отколкото сто години с една идея. Терорът на една голяма идея е по-зловещ от цялата човешка престъпност. Във всеки случай, те вървят заедно. (16 януари 1951 г.)
Илия Бешков

   
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”