Ходене по буквите , брой 5 (2927), 06 февруари 2015" /> Култура :: Културен коктейл :: Ходене по буквите
Български  |  English

Ходене по буквите

 

Владислав Миланов, Надежда Сталянова. „Езикови портрети на български политици и журналисти“. Част втора. Издание на Центъра за анализ на политическата и журналистическата реч и ИК „Парадигма“, С., 2014, цена 30 лв.
Ако съдим от препечатаните тук медийни публикации, първата част – „Езикови портрети на български политици“, има феноменален за езиковедско изследване успех; успех, който не се ограничава в злорадото излавяне на езикови грешки сред политическия ни елит, но и води към по-едри обобщения. Във втората част Миланов и Сталянова неслучайно към политиците добавят и журналисти. Книгата съдържа свидетелства за словесна грубост, заядливост и дори наглост, за уродливо черно-бяло мислене, за хипертрофия на Аз-а, за свеждане на политическото говорене до битов скандал. Ако се доверим на изброените примери, обидата се е превърнала в основна форма на комуникация между политическите ни дейци, като силни приноси за нейното утвърждаване имат изненадващо жените. Незабравими са езиковите портрети на Мая Манолова и Десислава Атанасова. И проблемът не е в езиковата небрежност, а в невъзможността да формулираш теза, да я защитаваш последователно с рационални аргументи, да подредиш мисълта си... – както свидетелстват наблюденията на интервюираните в книгата проф. Донка Александрова, Мариана Хил, Бойко Василев и др. Оттук до квалификацията на чуждата теза като глупост крачката е малка и непоправима – и мнозина политици и журналисти вече са я направили. В такива случаи брюкселската реторика на Меглена Кунева направо се услажда.
 
Ромен Гари. „Смисълът на моя живот“. Интервю. Превел от френски Красимир Кавалджиев. ИК „Леге артис“, Плевен, 2014, цена 12 лв.
През 2014 г. чествахме 100-годишнината от рождението на Ромен Гари, който тук заявява, че неговите книги почти винаги са за любовта към женствеността. Че не познава друга ценност, освен влюбената двойка. (Там, където той самият не успява.) Писателят защитава правото на слабост. Защитава християнското слово като въплъщение на женствеността. И това верую предвещава и появата на Емил Ажар. И тяхното общо самоубийство.
 
Петър Чухов. „Камуфлаж“. ИК „Жанет 45“, Пд, 2014, цена 15 лв.
Редом с новите разкази на Чухов, в „Камуфлаж“ - второ редактирано издание на романа му „Снежни човеци“, с който той спечели специална награда на конкурса „Развитие“ през 2003 г. Какво характеризира неговото писане изобщо? Повествованието на Чухов е тренирано в поезията и особено в хайку, където авторът е ненадминат – затова и разказите, и романът имат елегантни конструкции, слепени от ярки образи, заздравени от усет за ранимостта на персонажите и абсурда на ситуациите, в които те са принудени да разгръщат потенциала си. Текстовете на Чухов правят паметта ни проходима. В тях има нещо чисто, нещо детско и добродушно, нещо въз зряло и вече примирено. Трудно може да го уловим – и затова то е очарователно като снежните човеци, които прави войникът на пост, като границата между съня и реалността, която продължава да нажалява.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”