Български  |  English

Срещи на младото европейско кино

 
Тази година в постоянно обновяващата се културна програма на София се появи нов фестивал. „Срещи на младото европейско кино” е идея на младите българки Ралица Асенова и Лиляна Антонова и французойките Камий Бадюел и Лена Руксел, които искат да запознаят софийския зрител с филмите на млади автори от Европа и паралелно с това да представят на публиката в Париж Дни на българското кино.
Момичетата, работили цяла година върху селекцията, се бяха спрели на идеята за среднометражни филми, които не са особено популярна фестивална форма, и именно те бяха основната част от програмата.
Прожекциите бяха разделени в 3 направления: Появата на новото френско кино, Картбланш на кинофестивала в Брив (единствен по рода си фестивал на среднометражните форми) и Филми от висшето училище за кино Фемис.
Фестивалът бе открит на 24 септември в Дома на киното с ексцентричния „Чувствам ритъма в мен” и разговор с режисьора му Ян льо Келек.
Френската програма ни представи социално политическия „Битката при Солферино” наСузане Трие, отразяващ събитията от втория тур на президентските избори във Франция през 2012, и по-личния „Вандал” на Елие Систерн, който проследява навлизането на непокорен и самотен тийнейджър в нощния свят на графити артистите. Изборът на тези заглавия организаторките обясняват с желанието да покажат два коренно различни филма, които обаче отразяват характерни особености на френското кино от последните години.
За Сузане Трие „Битката при Солферино” е дебютен пълнометражен филм, но тя вече е забелязана от авторитетното списание „Cahiers du cinéma”, което я определя като част от новата „Нова вълна” във френското кино. Филмът е откровена история за конфликта между бивши съпрузи, които искат да изразят взаимното си неразбиране, прожектирайки го в битка за собствените им деца. Битката при Солферино е колкото обществена, толкова и лична, като филмът показва невъзможността както на двете политически групи, така и на двата пола да видят нещо повече от собствената си гледна точка, а децата в известен смисъл, подобно на безгласния народ, са теглени от двете страни на фона на шумния площад Солферино. Друг неин филм, който присъстваше в програмата на фестивала, е „Лошо момиче, лошо момче” (с наградата за късометражен филм на Берлинале 2012).
Що се отнася до „Вандал”, първоначалната идея на Елие Систерн е да направи филм за тийнейджър супергерой, но впоследствие сценарият се развива в искрената история на малкия Шериф, очарован от графити изкуството на художниците в Страсбург.
Селекцията от Брив, разделена на 3 части, показа 9 среднометражни филма, сред който и много награждавания български „Скок” на Петър Вълчанов и Кристина Гроздева. От френска страна видяхме още романтичния ”Любовни песни и добро здраве”на Жоао Николау, „Малкият шивач” на познатия ни от „Мечтатели” Луи Гарел и тазгодишния късометражен победител на Берлинале „Докато имаме оръжия” наДжонатан Винел. В програмата присъстваха също немският „Джеси” на Марижозефин Шнайдерза 11-годишно момиченце, което търси себе си и миналото си, и полските „Без сняг”на Магнус фон Хорн и „Йоана” на Анета Копаш - единственият документален филм в панорамата.
В НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” се проведоха прожекции на филми от висшето училище за кино в Париж ФЕМИС, като успяхме да се запознаем с творчеството на шест млади кинорежисьори с късометражните „Като всички” на Франко Лоли, „Животът на Джакомо” на Лука Говернатори, „Докосни хоризонта” на Ема Бенестан, „Разкопчаните ризи” на Мари Лусталот, „Форбах” на Клер Бургер и „Тридесет години” на Николаш Ласнибат.
Освен филмовата програма, фестивалът предложи на киноманите и майсторски клас на тема как да финансираме собствените си филми, ателие „Първи опити в кино” за учениците от Френската гимназия и Френския лицей в София и уъркшоп „Изкуството да презентираме кинопроект”.
„Срещи на младото европейско кино” откри свежо киносезона и можем само да се надяваме, че първото му издание ще стане начало на една добра традиция. И че ще бъде повод оттук нататък да обръщаме повече внимание на младите автори от Европа и България.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”