Петък, ранна утрин ( телевизия), брой 24 (3038), 27 юни 2014" /> Култура :: Наблюдатели :: Кварталният потоп
Български  |  English

Кварталният потоп

 

Преди потопа. На 18 юни метеорологът Емил Чолаков предвеща Апокалипсис. Но или никой не вярва на прогнозата на телевизията, или малцина разбраха, че трябва да бягат. Телевизиите не показват експерт, който да предвиди, че потопът ще се излее само в един квартал. Нито една институция или организация не използва медиите, за да направи извънредни съобщения, за да предупреди в какво точно се състои опасността. Дали не трябваше хората от „Аспарухово“ да бъдат евакуирани преди потопа, а не след него? До 21 юни жертвите на наводнението са 11.
За 19 юни Емил Чолаков вещае така: След Апокалипсиса, за когото оцелее, винаги идват и по-светли времена. Шеговити фрази, ходещо напред-назад по екрана стихоплетство и прогнозата е готова. По другите канали назовават бурята буря, а поройните дъждове – интензивни. Точно тази уж най-рутинна сервизна информация обаче показва колко силно сме натоварили медията с очакване да ни каже как да се спасим.
Правилото е в първите секунди да се каже на хората каква опасност ги грози, ако има заплаха. Ако от първото изречение не разберат, в следващите минути може да спре токът, да останат без връзка. В минутите за прогноза се залага на специализирания език на метеоролозите. Представата на повечето телевизии за добра прогноза стига до идеята да викнат руса жена. Само bTV в някои от дните залага на превод на езика на науката на езика на Емил Чолаков.
На 18 юни, ден преди да загинат десетки хора в един варненски квартал, по bTV Емил Чолаков съобщава: … вместо да му дадем жълта книжка, сме му дали жълт код на времето. (…) в Северна и Източна, и най-вече Североизточна България се чакат най-атрактивните неща. Ако питате мен, навсякъде, дали ще шофирате, пешеходирате или кола ще паркирате, внимавайте къде и как го правите. Като едни подобаващо мощни бури, утрешните ще си имат своите мощни пориви. Цветята и прането са ви най-малкият проблем. Дано не се разлетят цели скелета, билборди и дървета. При цялото гръмотевично и градоносно меле, което се очертава, едва ли на някого ще му е до температурите, но аз да си ги кажа.
И позна. На никого не му беше до цветята и прането. След наводненията през 2003 и 2007 г. метеоролозите бяха обвинени, че не са съобщили на хората, че ги чака потоп. Учените настояваха, че валежите са предвидени точно, но никой не е предвидил изпускането на язовирите, непочистените дерета и изсечените гори. През 2014 г. в ефира на „Нова тв“ отново „изпускането на язовири, които са преливали“, беше сочено като причина. От Националния институт по метеорология и хидрология при БАН съобщиха на пресконференция, че причина за наводнението във Варна не е само проливният дъжд, а „и непочистените дерета около квартал „Аспарухово“.
А сигурно има начин прогнозата за времето от вчера да не се превръща в първа новина на следващия ден. Тази скучновата сервизна информация изведнъж става катастрофа, преобръща света ни и изпълва емисията. Защо я съобщават в новините, след като никой не я употребява? Вместо предупреждение, сервизната информация се е превърнала в информация за същността ни. Информацията за прогнозата за времето на следващия ден става информация за същността на държавата, за същността на човешките ни взаимоотношения, за състраданието, за спасението…
Ето какво казва телевизията на зрителя, който чува, че утре е последният му ден: утре стой и чакай Апокалипсиса, ще ти дойде вкъщи. Ако не те засегне, ще го видиш по телевизията. Подобни съобщения има във всяка емисия. На 18 юни, например, БНТ съобщава, че скала е паднала върху пътуващ автомобил в Кресненското дефиле. Жертви няма. Обилните валежи са причина за срутванията. На следващия ден телевизията проверява – всяка година мрежите за скални отломъци се сменят. От институциите препоръчват да се движим със съобразена скорост. Звучи логично. И телевизията спира да се занимава с темата. Продължавам да изчислявам какво ли значи да съобразиш скоростта си с внезапно падащ върху теб камък? Телевизията не съобщава кой е алтернативният път на този през дефилето. Може би защото алтернативен път няма.
„В неделя вятърът ще отслабне, но ще остане северозападен… В понеделник ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще придобие южна компонента и още ще се затопли“, казва ни БНТ за 22.06. „Интензивни валежи“ от прогнозата за времето се превръща в „потоп“, „воден ад“, „воден кошмар“… „Южната компонента“ най-вероятно значи жега.
Разказът с „южната компонента“ е свързан с разказа на един от многото свидетели на потопа. Йордан Господинов, син на спасилия се от наводнението в Добрич Георги Господинов, разказа пред БНТ: Викам, спасявай каквото можеш и накрая с един чувал с дрехи, бегай и ти. Какво да му кажа. И каквото можа изнесе, всичко друго остана там. Аз съм на 35 години, винаги водата идва отгоре. Този път дойде от дерето. Защо? Кой трябва да изчисти дерето? Аз с моите приятели, моите съседи?
След потопа. БНТ остави тези въпроси на страдащите като риторични. А не са. Докато е сухо, няма кой да пита защо деретата са затлачени. След това остава само един изход: Йордан и неговите приятели и съседи да изчистят деретата. Ако искат да живеят край тях. Телевизията обаче ни напомня, че ако гражданите чистят деретата, които държавата/общината затлачва, ако гражданите вършат работата на държавата, държавата/общината няма да работи. Нито да ги чистиш, нито да не ги чистиш… За да се справят с „последствията от потопа“, в петък Венелин Петков и Гена Трайкова пропагандират нова кампания на bTV в “Шоуто на Слави“. Този път не събират пари, събират човешки труд. И Венелин Петков показва ръцете си пред камерата. Телевизията прави доброволчески отряди, защото ще има нов апокалипсис – температурите се повишават, във Варна ще има епидемия. БНТ подкрепя „Нова тв“ в събирането на помощи. Репортерката на БНТ Велина Сашева казва, че понякога трябва да оставиш оръдието на труда (микрофона); и пренася чувал с дрехи „на живо“. Добрата воля се екранизира. След потопа целият държавнически елит е в Североизточна България.
Всъщност, защо елитът не отиде ден по-рано, когато съобщиха в прогнозата, че утре Североизточна България ще бъде потопена? Кой всъщност гледа прогнозата за времето? Кварталният потоп в „Аспарухово“ показва, че някъде са гледали прогнозата и са взели мерки.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”