Български  |  English

Невидимият век на Туве Янсон

 
В зала „София” на Столичната библиотека Посолството на Финландия представя скромна изложба по повод 100-годишнината от рождението на писателката и художничката Туве Янсон, носителка на златния медал „Андерсен”. Заедно с прожекциите на нейния и на спътницата й документален филм „Хару”, посветен на островното им уединение, изложбата е част от Похода на книгите, организиран традиционно от Асоциация „Българска книга”. Изложбата разказва за най-ранните години на Туве Янсон, когато нейният образ става живец в творчеството на артистичните й родители. Разказва за плодотворното сътрудничество с брат й по създаването на прочутите герои - мумините. Не забравя за сбъднатата мечта - ателието-кула, където още през есента въздухът е леден, но тя пише и рисува в упоение. Не забравя и за страстта към самотните острови.
Експозицията припомня 8-месечната обиколка около света и по-специално култа към творчеството на Туве Янсон в Япония, където нейният свят продължава да бъде място на свобода и сигурност за всички, чиито семейства са разкъсани и копнеят за покой и практична сърдечност. Припомня как загубата на майка й неочаквано отвежда авторката далеч отвъд детската литература. Показва и слабо познатата у нас живопис на Туве Янсон, която кореспондира с европейските търсения на смисъл сред тревогите на войната и модерността. Защото, както разбираме, можеш да донесеш радост и утеха на другите само ако си успял да ги донесеш чрез творчеството на самия себе си.
М.Б.


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”