От пръв поглед ( кино), брой 14 (3028), 11 април 2014" /> Култура :: Наблюдатели :: Безпътица и оцеляване по руски
Български  |  English

Безпътица и оцеляване по руски

 
„Географът изпи глобуса” („Географ глобус пропил”), 2013, Русия, 119 минути, режисьор – Александър Веледински, продуценти: Валерий Тодоровски, Вадим Горяинов, Леонид Лебедев; сценарий: Александър Веледински, Рауф Кубаев, Валерий Тодоровски (по едноименния роман на Алексей Иванов); оператор Владимир Баща, художници: Владимир Гудилин и Сергей Гудилин; композитор - Алексей П. Зубарев. В ролите: Константин Хабенски, Елена Лядова, Анфиса Черних, Александър Робак, Евгения Хиривска, Андрей Притков и др.
Награди: Голямата награда и за мъжка роля от Кинотавър, Одеса – за филм, Одеса’13 – Награда на международното жури за най-добър филм; The Hollywood Reporter – Специална награда, 5 „Ника” и др.
Показан на 18. София Филм Фест
 
Истински руски филм – колкото по-депресивен, толкова по- въодушевяващ.
След „Жив” (2006) и войната в Чечения, в новия си пълнометражен филм Александър Веледински изследва не по-малко травматичен проблем – оцеляването на човечността в днешна Русия. Действието е ситуирано през 2012 в Перм, обявен преди няколко години за „територия на културата”.
Пияницата-зевзек Виктор Служкин (Константин Хабенски) е биолог, но поради безработица се захваща да преподава география на десетокласници. Така нехайно се опитва да въдвори някакъв ред в хаотичното си битие. Въпреки че обича жена си (Елена Лядова) и дъщеричката, панелката им се оказва тясна за неприязънта на половинката му.
В Перм се завръща като местен политик старият му приятел Будкин (Александър Робак). И, както си се наливат двамата на воля, той се влюбва в жена му, тя отвръща с взаимност, а Виктор им дава благословия. Изобщо той е наблюдател – и на своя живот, и на чуждите. Прави го в полусънно състояние – между махмурлука и поредната глътка от бутилката. И с цялата си хулиганска непригодност е по-истински от всички наоколо. А те са много: разстилащи му постели жени, сред които и изкусителната учителка по немски (Евгения Хиривска), неконтролируеми ученици, сред които влюбената в него хрисима Маша (Анфиса Черних), училищното ръководство, далеч от представите за свобода, за която пее пасажер във влака... А Виктор пие, пуши и се чуди... Типичен излишен човек. Автентичен прекрасник. След загуба на карти с учениците ги повежда на поход. Рафтингът се превръща във всеобщ катарзис.
Руското живеене е показано максимално достоверно – от провинциалната олющеност до смартфоните, от екстремното пиянство до духовния мрак, от семейния купон до женската агресия, от ученическата вандалщина до родолюбието. И отвъд всекидневието – неистовата природа. На моменти е душевно. Понякога – смешно. И неизменно – истинско.
Непренебрежима за сугестията на филма е музиката. Независимо дали става дума за фолклорни мотиви, романс или тийнейджърски хип-хоп, тя е лъчист коментатор на действието. Възхитителна работа на Алексей П. Зубарев.
Но едва ли филмът би бил толкова въздействащ без колосалното актьорско присъствие на Константин Хабенски. Все е играл несретници, все е бил талантлив, но Виктор Служкин е неговата сюблимна роля – играе с жест и поглед, с вежда и въздишка. И създава маркерен „герой на нашето време”. Елена Лядова му партнира адекватно– лишена от екстравагантността на Екатерина в „Елена” на Звягинцев (вж. „Култура”, бр. 42 от 2011), тук тя е и вгадена, и топла, и влюбена, и груба... Тоест, съумява да отелеси психологическата достоверност на женското неудовлетворение.
„Географът изпи глобуса” препраща към душната треморност на „Полети насън и наяве” на Балаян, но отразява нова реалност – на афишираната свобода и всмукващата маргиналия.
Сред десетината заглавия с руско участие на 18. София Филм Фест, дори в контекста на „Трудно е да бъдеш Бог” на Герман, „Географът изпи глобуса” стои дръзко. Заснет като издевателска хроника на всекидневието, този филм е жив, човечен и проницателен. И неизбежно се откроява. Дали пък някой няма да дръзне да го разпространи у нас?!
още от автора


1 - 11.04.2014 14:45

За филма
От: Eвгени Илиев
Великолепен филм. Книгата, по която е правен, на оригинален език може да се купи от книжарниците в софийските молове. Авторът и сам е написал рецензия за нея на корицата. Като че ли, с този филм и новия сериал "Оттепель" навлиза някакъв нов, хубав полъх за добри творби в руското филмово изкуство. Няма лошо да повее и насам, че българските игрални филми и сериали все още не ги бива. "Географът... е направен със средства на "Фонд кино" на Русия, на когото пожелавам още подобни филми.
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”