От пръв поглед ( кино), брой 43 (3014), 20 декември 2013" /> Култура :: Наблюдатели :: Коледа и абсурди
Български  |  English

Коледа и абсурди

 

„Всичко е блестящо“ (AllIsBright), 2013, САЩ, 107 минути, режисьор Фил Морисън, продуценти: Елизабет Джамати, Сидни Кимъл, Джон Пеноти; сценарий Мелиса Джеймс Гибсън, оператор В. Мот Хуфъл, музика Греъм Рейнолдс. В ролите: Пол Джамати, Пол Ръд, Сали Хокинс, Ейми Линдекър и др.
 
Не съм гледала подобен коледен филм.
В снежен Квебек, където френски и английски се прескачат, мъж крачи самотен по пътя. Минава полицейска кола. Спира. Ченгето познава брадатия Денис (Пол Джамати). Дава му цигара. Отминава. Задкадровата музика е закачлив контрапункт на тегобите на излезлия от затвора крадец: съпругата му Терез (Ейми Линдекър) отказва да го приеме, защото казала на дъщеричката им, че е умрял, а тя самата ще се омъжва за Рене (Пол Ръд). Той е същата стока като Денис, но eпо-хубав и оправен. Клетникът няма какво да му мисли – право при него. След задължителната порция тупаник принуждава Рене да го вземе със себе в Ню Йорк и да продават заедно коледни елхи. Пътуването е авантюрно. Доказва, че няма бивш крадец.
Спират на ъгъл. От Грийнпойнт, Бруклин, Ню Йорк няма нищо общо с очарованието – мизерия, боклуци и... други продавачи на канадски елхи. Денис е погълнат от идеята да купи на детето си истинско пиано и прогонва нахалниците. Фургонът е студен, Рене говори с Терез по телефона, а елхите си лежат в своите мрежи. Най-сетне им потръгва – кичозно облечената рускиня Олга (Сали Хокинс), която работи и живее при зъболекари, си избира една. Денис я пренася. Къщата е просторна, тя свири на пиано, говори му заРахманинов, той се оглежда. Сближават се.
Денис купува книга за елхите и изглежда компетентен. Пълни куфарче с банкноти. Отива с Олга в магазин за музикални инструменти. Пианата са страшно скъпи. Той изглежда още по-жалък. Рене пие. Стоварват им се беди, разбира се.
За Денис Коледа ще е самотна и изобщо не е ясно къде ще се дява занапред, но по-важното е, че е осигурил на момиченцето си пиано. То свири на двора под възторжените погледи на Терез и Рене.
Както си му е редът за независим филм, „Всичко е блестящо“ е иронично roadmovie. Обратите са рискови, обилният смях - горък. Фил Морисън е материализирал остроумно ексцентричния сценарий на дебютантката в игралното кино Мелиса Джеймс Гибсън. Измеренията на филма надхвърлят фабулата. Изненадващата, минималистична и семпла история за крадци със сърца и добри намерения, но с особен изход, се гледа с лекота. Актьорите са чудесни, а Сали Хокинс не само се опитва да говори с акцент, но и на руски плюе Путин. Е, на места действието буксува, а има и несъответствия – например, рускинята е от Гданск (?!).
За втори път тази година гледам филм с бащина обсесия за детско пиано – първият беше китайският „Пиано във фабриката“ на „Любовта е лудост“ (вж. „Култура“, бр. 31). „Всичко е блестящо“ не е бляскав като него, но ракурсът му към днешните лузъри, та дори и в социална Канада, е колоритно абсурден. Находчиво на постера е извадено внушението на филма: „Всичко е наяве. Всичко е съсипано. Всичко е горчиво. Всичко е блестящо“ – последното е в алено.
Би било чудесно да видите този филм по празниците. В кино е невъзможно. Търсете го в интернет.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”