Български  |  English

Важен сериал

 
Ще ми липсва „Четвърта власт” в неделната вечер, колкото и на моменти да ме дразнеше. Набра енергия. Акумулира самочувствие. Но вторият сезон поне е сигурен. Въпросът „Кой уби Велина?” все още виси, дори Троянов (Христо Шопов) да се гръмна в клуба по стрелба. А и, както се очакваше и се оказа в епизод 12, не той е големият злодей в службите. Тепърва има за разплитане: и около тайната програма за подслушване/изнудване „Венерина клопка”, и около вицепремиера Матеев (Самуел Финци), и около политическото движение „Ум 13”...
Извънредно важна е появата на актуален политически сериал в този „протестен” момент на България и тъкмо в обществената БНТ. Защото журналистиката е изведена в заглавието, но смисълът са политиките. И са видими доста сходства между ставащото в държавата и случващото се на екрана. Що се отнася до тъмните досиета и безкрайните лабиринти на „същото зло”, колкото и на някого да е втръснала темата за службите, тя се оказва най-адекватната за обглеждане на прехода ни – като бекграунд и резултати в социокултурната и политическата ни реалност. И изобщо живеенето ни.
Колкото и да е рейтингов „Под прикритие”, той е все пак криминале. Ако трябва да търсим връзка между „Четвърта власт” и „Под прикритие”, тя е в мегарекламата, някои от сценаристите и безчинствата. Прочее, за следващия сезон и на двата сериала БНТ би трябвало да редуцира авторекламата, защото вече започва да постига отрицателен ефект. От друга страна, е прекрасно, че телевизията слага всяка серия на „Четвърта власт” в YouTube, а сериалът вече си има страница в IMDb. Животът на първия сезон продължава.
Според мен, е злощастен жребий да ти се падне да режисираш първите три епизода от интегрален сериал. Така че напълно неопитният в игралното кино Стоян Радев бе в неизгодната позиция да въвежда многото персонажи. Следващите три бяха на Димитър Коцев-Шошо. И така се сменяха. И забелязах странно съвпадение – въпреки че при него се усещаше по-детайлна работа с актьорите, първият епизод и при двамата кипеше от съспенс, а след това градусът спадаше. На приливи и отливи си остана до финала. Затова пък визията отначало до край беше елегантна.
„Четвърта власт” извади някои от най-добрите ни актьори. При това – Деян Донков, Владимир Пенев и Михаил Билалов – в полюсно различни роли от „Под прикритие”. Според мен, първите двама, заедно с Христо Петков (Георги Сарандев), Велизар Бинев (Антикварят) и Самуел Финци, са попаденията на сериала. Особено Деян Донков и Владимир Пенев – толкова е силна харизмата им, че появят ли се в кадър, нещата живват.
Що се отнася до женските персонажи, естествено стоят само Десислава Моралес и донякъде Снежина Петрова.
Изключително симпатична е амбицията, макар и снобска, да се реабилитира литературната норма на езика в „Четвърта власт”. Това си е мисията на обществената телевизия. Още повече, че действителността в сериала е условно реалистична. Само че езикът, на който се говори, е от средата на 80-те – днес никой не се изразява така. Нито пък се отказваме от звателен падеж, освен ако не е нарочно, както непрестанно се обръща към събеседниците си героят на Самуел Финци.
Въпреки че успя да консолидира поколения и бе следен ревниво заради дефицита от пълнокръвен български сериал, и „Четвърта власт” не успя (поне в първия сезон) да се пребори с двата сериозни проблема, хронични както за сериалите ни, така и за киното ни: рехавата драматургия и преди всичко – диалозите и липсата на остроумие. Доста често разговорите напомнят рецитал, където е стихията на младата Мила Парушева. Афористичността а ла „Кауза има Боно, дори и Дони” е кът. Преобладават клишета а ла „Ей, момиче, не се гаси туй, що не гасне, да знаеш” или „Честна балканска” – дъно!
В устата на страховити актьори са поставени безумно претенциозни и тежки реплики и е видимо как се напъват, за да ги произнасят. На Светлана Янчева, например, епизодите й се случват, когато импровизира отвъд наложения диалог. Като са поканили толкова мощни актьори, би трябвало да положат грижи те да се чувстват комфортно.
Рекапитулацията е, че в крайна сметка, ресурсите на БНТ са впрегнати мощно в създаването на сериозен сериал, какъвто е „Четвърта власт”. Вече чакам втория сезон. Дано окастрянето на бюджета на БНТ да не го забави.
още от автора


ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”