Български  |  English

Йосиф Бродски

 

Самотни пътешествия
ИК „Факел Експрес”
 
 
С Бродски
„Самотни пътешествия” е нов сборник есета на Йосиф Бродски, току-що публикуван под редакцията на Георги Борисов от ИК „Факел Експрес”. През юни т.г. в Кънектикът под заглавие „Ехото на котешкото мяу” Юз Алешковски специално пише предговор за това издание, а върху избраните от Борисов текстове на английски и руски са работили преводачите Аглика Маркова, Александра Велева, Бойко Ламбовски, Валентин Кръстев, Зорница Христова, Иван Тотоманов, Калоян Игнатовски и Милена Лилова. Съставителят групира есетата на Бродски в два дяла: „Кеят на неизцелимите” и „Шумът на прилива”. Три от есетата се публикуват за пръв път на български в книга.
Малко е да се каже, че образованата публика у нас отново може да се докосне до знаменити размисли на знаменит поет. Факт е, че българската му рецепция, за която безценен принос има именно „Факел Експрес”, е фокусирана преди всичко върху есеистиката на Йосиф Бродски (в това число и разговорите му със Соломон Волков). Затова предлагам друг билет за самотните ни пътешествия с него – не до Венеция, Александрия, Рим, Санкт Петербург и Ленинград, а до провинцията на словото, до поезията. Противно на всеобщото схващане, покрайнините не са мястото, където свършва светът – тъкмо там светът започва да се разгръща.
Много рядко един поет чете внимателно друг поет, беше казал неотдавна пред „Култура” полският лирик Ришард Криницки – и е прав. В „Шумът на прилива” Йосиф Бродски не просто чете внимателно, той чете дума по дума творчеството на своя съвременник и приятел Дерек Уолкът (1930), който също получи Нобеловата награда за литература (и също е непознат като поет у нас). По повод стихотворенията на Уолкът още през 1983 г. Бродски казва: Бидейки частици време, самите ние сме в доста добро положение да бъдем съпричастни към отношението му спрямо езика – отношение на по-малък спрямо по-голям. Следователно, времето може би боготвори езика. За нас остава само четенето.
Да, за нас остава само четенето.
М.Б.


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”