Честито! , брой 38 (2744), 15 ноември 2013" /> Култура :: Юбилеи :: Врачанският драматично-куклен театър – на 75!
Български  |  English

Врачанският драматично-куклен театър – на 75!

 
На 28 октомври т.г. в големия салон на Драматично-куклен театър във Враца се състоя юбилейното тържество по случай 75-годишнината на театъра. В присъствието на предани театрални зрители и много гости от България и чужбина (Македония, Сърбия, Словения) бяха представени откъси от днешната продукция на театъра. Накрая, разбира се, имаше приветствия – от кмета на Община Враца, от министъра на културата, от много местни органи и институти, от някои софийски (Народния театър, Сатиричния театър, Театър „Българска армия”, Театър „София”) и провинциални театри. Този театър е възникнал с помощта – при това и финансова! – на Съюза на артистите. На тържеството от този съюз не прозвуча дори приветствие.
Основан през 1938 г. от големия актьор и театрален деятел Стефан Кортенски, този театър през годините е бил и, убедени сме, ще продължи да бъде сред водещите сценични институции у нас. Доказателства за това са многобройните му успехи (включително и чужбина), фактът, че в него са работили едни от най-големите български режисьори (Леон Даниел, Димитър Гочев, Елена Цикова и много други), актьори и сценографи.
Театърът е и организатор и домакин на най-стария и един от най-престижните у нас театрални фестивали – Националният фестивал на малките театрални форми, чието 25 издание ще бъде през май 2014 година, а селекционер на юбилейното издание ще е Никола Вандов.
Всичко завърши с коктейл във фоайето на театъра, което веднага се изпълни със спомени, с носталгия в очите, а лицата на актьорите от тази героична трупа подсказваха за някакъв остатъчен кураж. Защото празникът си отива, а делникът не е лек.
Честит юбилей!
K


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”